Site içi Arama
Ara
09.08.2018

ETOBS İle TIR Transit Takip Programının Entegrasyonu Hakkında Önemli Uyarı

ETOBS İle TIR Transit Takip Programının Entegrasyonu Hakkında Önemli Uyarı
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından Derneğimize gönderilen yazıda, 1975 tarihli TIR Sözleşmesi hükümleri gereğince Taşıt Onay Belgesi, TIR Karnesi himayesinde taşıma yapılabilmesi için gerekli olan ve taşıtın TIR Karnesi himayesinde taşıma yapmaya uygun olduğunu gösteren belge olduğu vurgulanmıştır. Söz konusu belgenin taşıma esnasında taşıtta hazır bulundurulması ve TIR Karnesi işlemleri sırasında görevli personele ibraz edilmesi gerekmektedir. Taşıt Onay Belgesi'nin ve belgeye ilişkin işlemlerin elektronik ortama aktarılmasına ilişkin çalışmalara Bakanlık Makamından alınan 15.07.2014 tarihli ve 1589231 sayılı Onay ile başlanmış ve bu çalışmalar sonucunda geliştirilen Elektronik Taşıt Onay Belgesi Sistemi (ETOBS) 27.04.2016 tarihi itibarıyla Taşıt Onay Belgesi vermeye yetkili tüm gümrük idarelerinde hayata geçirilmiştir.
 
Gümrük işlemlerinin hızlandırılması ve anılan belgenin gümrük idarelerinde görevli personelce daha kolay kontrolünün sağlanması amacıyla Elektronik Taşıt Onay Belgesi Sistemi (ETOBS) ile TIR Transit Takip Programı entegre edilmiş olup, yapılan değişiklik 14/08/2018 tarihi itibarıyla uygulamaya alınacaktır.
 
Bu itibarla, ülkemizden başlayıp TIR Karnesi kapsamında taşıma yaparak yurtdışına gidecek Türk plakalı taşıtlarda Taşıt Onay Belgesi bulunmaması veya belgenin geçerlilik süresinin dolmuş olması durumunda, TIR Transit Takip Programında Volet-1 tesciline izin verilmeyecektir. Bu kapsamda taşıyıcı firmalarımızın mağduriyet yaşamaması adına ilgili hususlara dikkat etmesi rica olunur.


Kaynak: UND 

7/24 İletişim Hattı