Site içi Arama
Ara
05.06.2018

Nispi Ödemeler Hak.

Nispi Ödemeler Hak.

  • Nispi Ödemeler Hak.

 

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan 31.05.2018 tarih ve 57648 sayılı yazıda;

 

“Bilindiği üzere, 5910 sayılı ''Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 18'inci maddesinin Bilindiği üzere, 5910 sayılı ''Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 18'inci maddesinin ikinci fıkrasında, giriş aidatı, yıllık aidat ve nispi ödeme ile ilgili miktar ve oranları birlik genel kurulu, diğer gelirleri ise birlik yönetim kurulu tarafından belirleneceği ve bunların Bakanlığımızın onayından sonra kesinleşeceği hükmen bağlanmış bulunmaktadır.

 

Mezkûr Kanun'un 18'inci maddesinin üçüncü fıkrası ise, “Nispi ödeme, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin binde birine kadar tahsil edilir (…) “ hükmünü amir bulunmaktadır.

 

Bu itibarla, Mücevher İhracatçıları Birliğinin 05/04/2018 tarihinde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul toplantısında alınan karar çerçevesinde Standart işlenmemiş altın ile standart dışı işlenmemiş altının ihracatında tahsil edilecek nispi ödeme oranını on binde yarım olarak belirlenmesi Bakanlığımızca uygun görülmüştür.

  

Ayrıca, Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliğinin 24/04/2018 tarihinde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul toplantısında alınan karar çerçevesinde, elektrik ve elektronik sektöründe halihazırda on binde beş olarak uygulanmakta olan nispi ödeme oranının on binde dörde düşürülmesi Bakanlığımızca uygun görülmüştür,” denilmektedir.

 

 

  • Dolaşım Belgelerinin Elektronik Ortamda Düzenlenmesi

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 25.05.2018 tarih ve 2413 sayılı yazıda;

 

Bilindiği üzere, Dolaşım ve Menşe İspat Belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vize edilmesine ilişkin ilgili çalışmalara Meclisimiz koordinasyonunda başlanmış olup, ilk olarak A.TR dolaşım belgesinin elektronik ortamda düzenlenmesi uygulanmasına 14 Mayıs 2018 tarihinde İhracatçı Birliklerimiz tarafından geçilmiştir.                                                                                                                                                                 

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınan yazıya istinaden 28 Mayıs 2018 tarihinden itibaren ihracat beyannamesi kapsamında (TCGB) düzenlenen A.TR dolaşım belgeleri sadece elektronik ortamda düzenlenebilmektedir. ATR dışındaki dolaşım belgeleri ile menşe ispat belgelerinin elektronik sistemde onaylanması işlemlerine ise 28 Mayıs 2018 tarihinden itibaren kademeli olarak geçilmeye başlanmıştır.

 

Diğer taraftan ETGB, TIR Karnesi ve NTCS beyannameleri kapsamında düzenlenen A.TR dolaşım belgeleri bir sonraki talimata kadar her iki usulde hem manuel hem de elektronik olarak düzenlenebilecektir. Gümrük idarelerinde vize işlemi yapılmayan onaylanmış ihracatçıların düzenledikleri Basitleştirilmiş A.TR Dolaşım belgelerinin de söz konusu sistemde elektronik ortamda onaylanması uygulanmasına 2 Temmuz 2018 tarihinde geçilecek olup, 1 Ocak 2019 tarihine kadar hem manuel hem de elektronik ortamda onay verilmesi planlanmaktadır,” denilmektedir.    

 

Kaynak:www.akib.org.tr/tr/duyurular-nispi-odemeler-ve-dolasim-belgeleri-hk.html

                                                                                                                        



7/24 İletişim Hattı