Site içi Arama
Ara
05.03.2019

ABD GTS Programından ülkemizin çıkarılması hakkında

ABD GTS Programından ülkemizin çıkarılması hakkında

ABD Ticaret Temsilciliği İnternet Sitesinde 4 Mart 2019 tarihinde yayınlanan basın açıklamasında ülkemiz ve Hindistan’ın, yeterlilik kriterlerine artık uygun olmadıkları gerekçesiyle ABD Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’nden (GTS) çıkartılacağı ifade edilmiştir.  

Basın açıklamasında Hindistan’ın programdan çıkartılmasına ilişkin olarak 2018 yılı Nisan ayında başlatılan gözden geçirme süreci sonucunda bu ülkenin pazara giriş engelleri uyguladığının ve ABD’ye taahhüt ettiği eşit ve makul pazara giriş imkanı tanımadığının tespit edildiği gerekçe gösterilmektedir.

Ülkemiz için ise, ülkemizin 1975 yılında GTS programına dahil olduğu, geçen süre içinde Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelir, azalan fakirlik ve ihracatta çeşitlenme gibi göstergelerinin incelendiğinde yeterince ekonomik kalkınma düzeyine ulaştığı ve bu çerçevede ABD pazarında tercihli pazara giriş koşullarına ihtiyacı olmadığı belirtilmektedir.

GTS mevzuatı gereği sözkonusu uygulama Kongre ile Hindistan ve Türkiye Hükümetlerine yapılan resmi bildirimlerin ardından en az 60 gün sonrasında açıklanması beklenen Başkan Bildirgesi ile yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

ABD GTS programında yer alan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ürünleri oldukça sınırlı olup, detaylı bilgi notu ekte yer almaktadır.

Üye firmalarımızın bilgi edinmesi rica olunur.

 

Ek: Bilgi notunu indirmek için tıklayınız.

Kaynak:https://www.itkib.org.tr/tr/bulten-2019-3787.html

7/24 İletişim Hattı