Site içi Arama
Ara
05.09.2018

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLME ZORUNLULUĞU

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLME ZORUNLULUĞU
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi


04.09.2018 tarihli Resmi Gazete’de yapılan düzenleme ile ihracatta döviz bedellerinin yurda getirilmesi zorunluluğu  tekrar geri getirilmiştir. Düzenleme sonrası olası durumlara ilişkin hususlar başlıklar şeklinde aşağıda özetlenmektedir.


Yürürlük


Tebliğ’in yayınlandığı tarih itibariyle yürülüğe gireceği ve yürülülük tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli olacağı belirlenmiştir.


Tebliğ’in yayım tarihi itibariyle fiili ihracı gerçekleştirilen işlemler bu kapsama girdiği gibi,


Tebliğ’in yürürlükte bulunduğu süre içinde (örneğin 6 aylık sürenin son gününde) fiili ihracatı gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedel getirme süresi, Tebliğin yürürlükten kalktığı tarihten sonra sona ermesi halinde de Tebliğ hükümleri uygulanmaya devam edilir.


Bedellerin yurda getirilme süresi


Bu süre,  fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez.


Getirilen bedellerin bankaya satılma zorunluluğu


Söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması zorunludur.


Mahsuplaşma imkânı


Tebliğ’e göre; belirlenen şartların oluşması halinde, (İhracat bedellerinin, ithalat bedeli, transit ticaretinin alış bedeli olarak kullanılması vb. ) bankalarcamahsup işlemi yapılabilmektedir.


Yolcu beraberinde ihracat bedelinin getirilmesi


İhracat bedelinin yolcu beraberinde efektif olarak yurda getirilmesi halinde gümrük idarelerine beyan edilmesi zorunludur.


Peşin tahsil edilen bedeller


Peşin döviz karşılığında ihracatın 24 ay içinde gerçekleştirilmesi zorunludur.  Bir belge kapsamında (DİİB vb.) yapılan işlemlerden sağlanan  dövizlerin kullanım süresi belge süresi (ek süreler dahil) kadardır.


Sorumluluk


İhraç edilen mal bedellerinin süresi içerisinde yurda getirilerek bankalara satılmasından ihracatçılar sorumlu olup, ihracata aracılık eden bankalar bedellerin yurda getirilmesini ve satışını izlemekle yükümlüdürler.


İhlal ve yaptırım


Tebliğ’de cezai hükümlere ilişkin herhangi bir madde bulunmamakla birlikte, Tebliğ hükümlerinin ihlali halinde 1567 sayılı Kanun uyarınca cezalar söz konusu olabilecektir.


Bahse konu Kanunda ise;  ihlalin niteliğine göre değişen,


         Üç bin Türk Lirasından yirmibeşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası,
         Rayiç bedelinin yüzde beşi kadar idarî para cezası ve
         Rayiç bedel kadar idari para cezaları,
söz konusu olabilmektedir.


Transit ticaret satış bedelleri


Tebliğ’de fiili ihracattan bahsedildiği için transit ticaret kapsamındaki işlemlerin bu Tebliğ hükümlerine tabi olmadığı düşünülmektedir.


Özel fatura


Özel Fatura kapsamındaki işlmeler İhracat Yönetmeliği’ne göre ihracat olarak kabul edildiğinden, bu kapsamdaki işlemlerin Tebliğ hükümlerine tabi olduğu değerlendirilmektedir.  

Kaynak:sezaikaya.com/post/ihracat-bedellerinin-yurda-getirilme-zorunlulugu_81

7/24 İletişim Hattı