Site içi Arama
Ara

5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Kapsamında Uygulanan Müsadere Yaptırımına Genel bir bakış

5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Kapsamında Uygulanan Müsadere Yaptırımına Genel bir bakış

Kaçakçılık, ülke ekonomisine ve güvenliğine zarar veren, vergi kaybına ve haksız rekabete neden olan, uluslararası suç örgütlerinin faaliyet alanı olan ve terörizmin finansmanına katkıda bulunan bir suç türü olmakla birlikte ,  Kaçakçılıkla mücadele , devletin temel görevlerinden birisidir. Bu amaçla, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu (KMK)  2007 yılında yürürlüğe girmiştir. KMK, kaçakçılık fiillerini ve yaptırımlarını tanımlamakta, kaçakçılığı önleme, izleme ve araştırma usul ve esaslarını belirlemektedir.

Müsadere Yaptırımı.

KMK' nın en önemli yaptırımlarından biri de müsadere yaptırımıdır. Müsadere, kaçakçılık suçu işlenmesi nedeniyle elde edilen eşyanın veya kazancın devlete irat kaydedilmesidir. Müsadere yaptırımının amacı, kaçakçılık suçu işleyenlerin haksız kazanç elde etmelerini önlemek, kaçakçılığın cazibesini azaltmak ve devletin vergi kaybını telafi etmektir.

KMK kapsamında müsadere yaptırımının uygulanma koşulları nelerdir ?

Müsadere yaptırımı, KMK' nın 3. maddesinde tanımlanan kaçakçılık suçu işlenmesi halinde uygulanmakta olup bu suçları aşağıdaki gibi özetlememiz mümkündür .

  - Eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın veya aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokmak,

 - Aldatıcı işlem ve davranışlar ile Eşyalar için uygulanması öngörülen vergilerin kısmen veya tamamen ödenmesine engel olmak

  - Transit rejimi çerçevesinde taşınan serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı rejim hükümlerine aykırı olarak gümrük bölgesinde bırakmak,

  - Belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen eşyayı hile ile yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapmak,

  - Kaçakçılık suçu işlenmesine iştirak etmeksizin, bunların konusunu oluşturan eşyayı bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın almak, satışa arz etmek, satmak, taşımak veya saklamak,

  - Özel kanunları gereğince gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak ithal edilen eşyayı ithal amacı dışında başka bir kullanıma tahsis etmek, satmak veya devretmek ya da bu özelliğini bilerek satın almak veya kabul etmek.

            Müsadere yaptırımının uygulanabilmesi için kaçak eşyanın veya kazancın tespit edilmesi gerekli olup , Tespit işlemi gümrük idarelerinin çeşitli birimleri  tarafından yapılır. Tespit işlemi sırasında kaçak eşya veya kazanç muhafaza altına alınarak , Mülkiyetin belirlenmesinde  gene gümrük idareleri tarafından yapılan araştırmaların dikkate alınması esastır . Mülkiyetin belirlenememesi halinde kaçak eşya veya kazanç sahipsiz sayılır.

Bununla birlikte ayrıca Müsadere yaptırımının uygulanabilmesi için kaçak eşyanın veya kazancın değerinin hesaplanması gerekir.Değerin hesaplanmasında gümrük idareleri tarafından belirlenen yöntemler kullanılarak bu değerlerin hesaplanmasında gümrük vergileri  de dikkate alınır.

KMK kapsamında müsadere yaptırımının kapsamı :

Müsadere yaptırımının kapsamına kaçak eşya ile birlikte aşağıdaki mallar da girer:

  - Kaçak eşyanın taşınmasında kullanılan araçlar,

  - Kaçak eşyanın saklanmasında kullanılan yerler,

  - Kaçağa konu olan akaryakıt ürünlerinin depolanmasında kullanılan depolar,

  - Kaçağa konu olan akaryakıt ürünlerinin taşınmasında kullanılan boru hatları.

 Ayrıca Müsadere yaptırımının kapsamına kaçağa konu olan eşyanın değeri kadar olan kazanç da girer.

Kazanç; nakit para, menkul kıymetler, senetler veya diğer değerli evraktan oluşabilir.

Müsaderenin belli  şartları kısaca şunlardır:

   - Müsadere ancak mahkeme kararıyla yapılabilir.

  -  Kararın verilebilmesi için kaçağa konu olan eşyanın veya kazancın tespit edilmiş olması gerekir.

  -  Kaçağa konu olan eşyanın veya kazancın mülkiyetinin belirlenmiş olması gerekir.

  -  Kaçağa konu olan eşyanın veya kazancın değerinin hesaplanmış olması gerekir.

  - Kaçağa konu olan eşyanın veya kazancın sahibinin ya da sahibinin temsilcisinin mahkemeye çıkarılması ve savunmalarının  dinlemesi gerekir.

 Kaçak Eşyanın Taşınmasında Kullanılan Aracın Müsadere edilebilmesinin şartları.

            KMK 13/1  maddesi hükmünce Kaçak eşyanın bilerek kullanılması ve buna teşebbüs edilmesi sırasında kullanılan her türlü taşıma aracının müsadere edilebilmesi için 5237 sayılı TCK kanunun eşya ve kazanç müsaderesi hükümleri uygulanmasının yanı sıra  aşağıdaki koşullardan  birinin gerçekleşmesi  şartına bağlanmıştır.

-Kaçak eşyanın, suçun işlenmesini kolaylaştıracak veya fiilin ortaya çıkmasını engelleyecek şekilde özel olarak hazırlanmış gizli tertibat içerisinde saklanmış veya taşınmış olması.

-Kaçak eşyanın, taşıma aracı yüküne göre miktar veya hacim bakımından tamamını veya ağırlıklı bölümünü oluşturması veya naklinin, bu aracın kullanılmasını gerekli kılması.

-Taşıma aracındaki kaçak eşyanın, Türkiye’ye girmesi veya Türkiye’den çıkması yasak veya toplum veya çevre sağlığı açısından zararlı maddelerden olması. 

 

Sonuç;

             Müsadere yaptırımı,

Kaçakçılık suçu işleyenlerin haksız kazanç elde etmelerini önlemekte, Böylece, kaçakçılığın cazibesi azaltılmakta ve kaçakçılıkla mücadele etkinleşmektedir.

Devletin vergi kaybını telafi etmekte, devletin bütçe gelirlerini artırmakta ve elde edilen gelir ile kamu hizmetlerinin finansmanını  sağlamaktadır.

Ayrıca Müsadere yaptırımı, kaçak eşyanın piyasaya haksız kazançla sürülmesini engel olup  bu sebeple  tüketicilerin  haklarını korunmakta ve Piyasalarda haksız rekabeti  önleyici etki yaratmaktadır.

Dolayısıyla KMK kapsamında müsadere yaptırımı, kaçakçılıkla mücadelede çok önemli bir rolü olduğundan Müsadere yaptırımının etkinliğinin artırılması için gümrük idareleri ile yargı organları arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması önem arz etmektedir .

Kaynaklar 

5607 sayılı Kaçakçılıkla  Mücadele Kanunu

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu


Diğer Makale Yazıları
Gümrük Mevzuatı Açısından İdarenin İtirazları Zımmen Reddi Halinde Yapılacak İşlemler
Gümrük Mevzuatı Açısından İdarenin İtirazları Zımmen Reddi Halinde Yapılacak İşlemler
Şirketlerin Yıl Sonu Transfer Fiyatlandırmalarının İthal Eşyasının Gümrük Kıymeti ilişkisine Etkisi Hakkında
Şirketlerin Yıl Sonu Transfer Fiyatlandırmalarının İthal Eşyasının Gümrük Kıymeti ilişkisine Etkisi Hakkında
Dava Konusu Yapılan Gümrük Uyuşmazlıklarında Yürütmenin Durdurulması Talebinin Önemi
Dava Konusu Yapılan Gümrük Uyuşmazlıklarında Yürütmenin Durdurulması Talebinin Önemi

7/24 İletişim Hattı