Site içi Arama
Ara
15.05.2018

Menşe İspat ve Dolaşım Belgelerinin Elektronik Ortamda Onaylanması ve Vize Edilmesi Projesi

Menşe İspat ve Dolaşım Belgelerinin Elektronik Ortamda Onaylanması ve Vize Edilmesi Projesi
“Menşe İspat ve Dolaşım Belgelerinin Elektronik Ortamda Onaylanması ve Vize Edilmesi Projesi” (MEDOS) 14 Mayıs 2018 tarihi itibari ile Türkiye çapında A.TR Dolaşım Belgeleri için uygulanmaya başladı. Menşe İspat Belgeleri içinse ilerleyen süreçte uygulamaya geçilmesi planlanmaktadır.

 Projenin uygulanmasından önce ihracatçılar, menşe ve dolaşım belgeleri düzenledikten sonra onay için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu veya Türkiye İhracatçılar Meclisine fiziksel olarak başvurmaktaydı. Bu kurumlar tarafından yapılan kontrollerin ardından uygun bulunması halinde menşe ispat ve dolaşım belgeleri onaylanmakta; daha sonra ise ihracatçıların, dolaşım belgesinin vizesi için ihracat işleminin gerçekleştirileceği gümrük idaresine gitmesi gerekmekteydi.

Projenin hayata geçirilmesi ile menşe ispat ve dolaşım belgelerinin onay ve vize işlemleri elektronik sistem üzerinden çok kısa sürede tamamlanıyor. İhracatçıların temin etmek istedikleri belgeler için sistem üzerinden elektronik bir başvuru oluşturmalarının ardından belgelerin onay ve vize işlemleri yine elektronik ortamda yapılıyor ve ihracatçılar ofislerindeki yazıcıdan belgenin dökümünü alabiliyor.

Proje ihracatçılar için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Öncelikle zamandan ve bürokratik işlemlerden tasarruf edilerek ihracatçılarımızın hızlı ve etkili bir şekilde işlemlerini yürütebilecektir. Ayrıca söz konusu sistem ile belge onay ve vize işlemlerinde izlenebilirlik sağlanarak sağlıklı istatistiki bilgi elde edilecek ve raporlama da kolaylaştırılacaktır. Kurulan sistemin beklenen bir diğer katkısı ise, belge üzerinde yer alan kare kod uygulaması ile belgenin gönderildiği gümrük idaresinde belgenin gerçekliğine ilişkin araştırmanın elektronik olarak yapılabilmesine imkân sağlanmasıdır. Söz konusu uygulama ile karşı ülkelerden yapılan sonradan kontrol taleplerinde azalma olması beklenmektedir

NOT: Söz konusu uygulama ile ilgili olarak her türlü görüş/öneri/sorunlarınızı mense@gtb.gov.tr adresinden Bakanlığımıza iletebilirsiniz.







Kaynak :www.gtb.gov.tr

7/24 İletişim Hattı