Site içi Arama
Ara
08.05.2018

Kapsamlı Teminatta İndirim

Kapsamlı Teminatta İndirim

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : 96603261-120.04.02

Konu : Kapsamlı Teminatta İndirim

30.04.2018 / 33994787

İlgi: 17/10/2017 tarihli, 2017/4722-EA sayılı dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde özetle; 01.08.2017 tarihli ve 30141 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kapsamlı teminatta indirim ile ilgili koşulları düzenleyen Gümrük Genel Tebliği’nin (Transit Rejimi) (Seri No:4) kapsamlı teminatta indirim ve teminattan vazgeçme başvurusunda aranan ilave koşullardan olan kapsamlı teminatta indirim ve teminattan vazgeçme başvurularının en az 2.000.000 TL tutarındaki kapsamlı teminat mektupları için yapılmasına ilişkin düzenlemenin rekabet koşullarına uygun olmadığı ve düzenlemeden sadece belli firmaların yararlanabileceği ve bu firmaların da diğer firmalara nazaran daha avantajlı bir konuma geleceği, 2.000.000 TL’lik sınır getirilmesinin, bu tutarın altında teminatı bulunan bir firmanın yeterli transit deneyimine sahip olmasına rağmen indirim kazanamayağı sonucunu doğuracağından bahisle mevcut düzenlemenin gözden geçirilerek kapsamlı teminatta indirim ve teminattan vazgeçme başvurularında 2.000.000 TL’lik sınırın kaldırılması talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 84 üncü maddesi uyarınca transit rejimi, serbest dolaşıma girmemiş veya ihracatla ilgili gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesi içindeki bir noktadan diğerine taşınmasına uygulanır ve kural olarak aynı Kanunun 85 inci maddesi hükmü çerçevesinde transit eşyası için tahakkuk edebilecek gümrük vergilerinin ödenmesini garanti altına almak üzere teminat verilmesi zorunludur.

Aynı Kanunun 85/2 maddesi kapsamında teminat, tek bir transit işlemi için bireysel teminat veya Bakanlığımız tarafından izin verilmesi halinde, birden fazla transit işlemi için “kapsamlı teminat” şeklinde olabilmektedir.

Diğer taraftan, söz konusu Kanunun 85/4 maddesi; “4. Güvenilirlik standartlarına sahip oldukları gümrük idaresince belirlenen kişilere indirilmiş tutarda kapsamlı teminat veya teminattan vazgeçme izni verilebilir. İndirilmiş tutarda kapsamlı teminat veya teminattan vazgeçme izni için ayrıca;

A) BELİRLİ BİR SÜREDE TRANSİT REJİMİNİN DOĞRU KULLANIMI,

B) GÜMRÜK İDARELERİ İLE İŞBİRLİĞİ,

C) ANILAN KİŞİLERİN TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİREBİLECEK MALİ GÜCE SAHİP OLDUKLARINI KANITLAMASI,

Gerekir. Bu fıkra kapsamında verilen izin ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir” hükmünü amir olup mezkur Kanun hükmü ile indirilmiş tutarda kapsamlı teminat izninin genel çerçevesi çizilmiştir.

Ortak Transit Rejimine ilişkin Sözleşme ile uyumlu olarak Gümrük Kanunu’nun 85/4 maddesi dayanak alınarak, 1/8/2017 tarihli ve 30141 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği Transit Rejimi’nin 11 inci maddesi ile de kapsamlı teminata ilişkin indirilmiş tutarda teminat izninin özel kuralları düzenlenmiştir. Diğer bir deyişle; Tebliğin anılan maddesi ile; Gümrük Yönetmeliğinin 230 uncu maddesinde belirtilen genel koşulları sağlayarak temel düzey basitleştirme olan “kapsamlı teminat iznini hâlihazırda almış ve “indirilmiş tutarda kapsamlı teminat” veya “teminattan vazgeçme” izinleri için başvuracaklarda, Gümrük Kanununun 85/4 ve Gümrük Yönetmeliğinin 230/4 maddelerine uygun olarak aranacak “ek özel koşullara” ve Yönetmeliğin 232 nci maddesinde belirtilen bilgi ve belgelere ilave olarak sunacakları belgelere ve başvurularda aranacak ortak koşullara yer verilmek suretiyle tüm uygulama detayları açıklığa kavuşturulmuştur.

Bu ilave özel koşullardan biri de anılan Tebliğin 11/2 maddesinde düzenlenmiş olup kapsamlı teminatta indirim ve teminattan vazgeçme başvurularının en az 2.000.000 TL tutarındaki kapsamlı teminat mektupları için yapılmasıdır. Kanunun 85/4 hükmü uyarınca, indirimli teminat izni için başvuracak firmaların “taahhütlerini yerine getirebilecek mali güce sahip olduklarını kanıtlaması” koşulunun sağlanıp sağlanmadığının tespitine yönelik; Bakanlığımızca, firmalarca sunulacak Yeminli Mali Müşavir raporunun ibraz edilmesi ve söz konusu firmaların halihazırda en az 2.000.000 TL’lik bir banka teminatını sağlayabilmiş olma koşulunu sağlaması beklenilmektedir. Zira, bankalar lehtarları için verdikleri teminatları tutar bazında belirli objektif mali yeterlilik koşullarına bağlayarak bu kriterleri şeffaf bir biçimde lehtarların bilgisine sunmaktadır. Dolayısıyla, her firmanın bankalar nezdindeki kredibilitesi firmanın mali gücü, gelişim potansiyeli, mali kayıtlarının doğruluk/erişilebilirlik/düzenliliği oranında belirlenerek yine firmanın kendi performansına göre artma ve azalma imkanına sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, Bakanlığımızca getirilen “bankalar nezdinde asgari 2.000.000 TL tutarında kredibiliteye sahip olunması” şeklinde özetlenebilecek itiraz konusu kriter, her firmanın bankalar nezdindeki kredibilitesini artırmasının fırsat eşitliği kapsamında mümkün olduğu değerlendirildiğinde objektif ve fırsat eşitliği ilkesini destekler niteliktedir.

Ayrıca, kapsamlı teminat iznini alan firmaların, işlem hacimleri arttıkça bankalardan yeni teminat mektubu getirerek teminat artırımı talebinde bulunmaları her zaman mümkündür. Bakanlığımız bu talepleri, transit rejiminin uygunsuz kullanımı, rejim ihlalleri, ödenmemiş vergi veya ceza borcu gibi tespitlerin bulunmaması koşullarına bağlı olarak kabul etmekte ve firmaların büyüyen işlem hacmine yetecek miktarda ve mevzuata uygun şekilde sunulan her yeni teminat (banka teminat mektubu) yazılı kabul prosedürlerinin tamamlanmasına müteakip gümrük sistemine tanımlamaktadır.

Dolayısıyla, indirimli kapsamlı teminat izni, firmalara getireceği basitleştirmenin yanısıra kendilerine yükleyeceği yükümlülük ile doğuracağı etkilerin doğal bir sonucu olarak; kredibilitesi yüksek firmaların edinebildiği izin türü olup mali performansını ve bankalar nezdindeki kredibilitesini artıran her firma için bu izin türüne başvuru yolu açıktır. Kaldı ki kapsamlı teminat sahiplerinin işlem hacmini artırmalarının tek veya öncelikli yolu kapsamlı teminatta indirim izni değildir. Hacim artışı ve dolayısıyla teminat artışı ihtiyacı doğan her kapsamlı teminat izni sahibi, ek teminat sunmak suretiyle, bir kere edindiği kapsamlı teminat izninin tutarını herhangi bir üst sınıra tabi olmaksızın artırabilmektedir.

Bu itibarla, Gümrük Genel Tebliği’nin (Transit Rejimi) (Seri No:4) 11 inci maddesi ile getirilen kapsamlı teminatta indirim ve teminattan vazgeçme başvurularının en az 2.000.000 TL tutarındaki kapsamlı teminat mektupları için yapılmasına ilişkin düzenleme; fırmala nezdinde rekabet koşullarına aykırılık teşkil etmemektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

e-imzalıdır
Halit HANOĞLU
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı

7/24 İletişim Hattı