Site içi Arama
Ara
29.04.2018

YYS vs OKSB

YYS vs OKSB

Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi

YYS ve/veya OKSB belgesi kapsamında aşağıdaki haklar veya kolaylaştırmalar bulunmaktadır

  • Eksik beyan
  • Kısmi teminat
  • Götürü teminat
  • Onaylanmış ihracatçı yetkisi
  • Yerinde gümrükleme
  • Beyanın kontrol türüne ilişkin kolaylaştırmalar

Bulunmaktadır. Bu hak ve kolaylaştırmalar YYS ve OKSB belgesi şeklinde karşılaştırılarak aşağıda ele alınmıştır.

1) EKSİK BEYAN

YYS

Orijinal fatura, ATR, menşe belgesi, navlun makbuzu, işlenmiş tarım ürünü analiz raporunun asılları olmaksızın eşya ithal edebilme hakkı verir.

OKSB

Orijinal fatura, ATR, menşe belgesi, navlun makbuzu, işlenmiş tarım ürünü analiz raporunun asılları olmaksızın eşya ithal edebilme hakkı verir.

YORUM: Her iki belgede de bu hak vardır.

2) KISMİ TEMİNAT

YYS

Gümrük antrepo, gümrük kontrolü altında işleme ve geçici ithalat rejimlerine tabi tutulan eşya için teminat alınması öngörülen durumlarda, sertifika sahibi kişilerden, talep etmeleri halinde, ithalat vergilerinin yüzde onu oranında teminat alınır.

Dahilde işlemede bu oran %1’dir.

OKSB

Gümrük antrepo, gümrük kontrolü altında işleme ve geçici ithalat rejimlerine tabi tutulan eşya için teminat alınması öngörülen durumlarda, sertifika sahibi kişilerden, talep etmeleri halinde, ithalat vergilerinin yüzde onu oranında teminat alınır

Dahilde işleme rejiminde bu oran;

– Belge/izin müracaat tarihinden önceki iki takvim yılı içerisinde herhangi bir yıl asgari 25 (yirmibeş) milyon ABD Doları tutarında ihracat yapan onaylanmış kişi statü belgesi sahibi imalatçı firmaların dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, iki yıl süresince bu ithalattan doğan verginin %1’i,

– Belge/izin müracaat tarihinden önceki iki takvim yılı içerisinde herhangi bir yıl 5 (beş) milyon ABD Doları tutarı (bu tutar dahil) ile 25 (yirmibeş) milyon ABD Doları tutarı arasında ihracat yapan onaylanmış kişi statü belgesi sahibi imalatçı firmaların dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, iki yıl süresince bu ithalattan doğan verginin %5’i,

– Onaylanmış kişi statü belgesi sahibi firmaların dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin %10’u

Şeklinde uygulanır.

YORUM: Her iki belgede de indirimli teminat oranı gümrük antrepo, gümrük kontrolü altında işleme ve geçici ithalat rejimlerinde %10’dur. Ancak YYS sahibi firmalar dahilde işleme rejiminde %1 oranında indirimli teminat verme hakkına sahipken OKSB sahibi firmalarda ihracat büyüklüğüne göre değişen oranlar olabileceği gibi, ihracat büyüklüğüne bağlı olmaksızın %10 oranında indirimli teminat da verebilmektedirler.

3) GÖTÜRÜ TEMİNAT

YYS

Götürü teminat uygulaması, eşyanın gümrük vergilerinin teminata bağlanmasını gerektiren bir gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma tabi tutulduğu durumlarda, bu uygulamadan yararlanacak kişi için belirlenmiş tutardaki teminatın, her işlem için ayrı ayrı teminat verilmeksizin, teminata bağlanması gereken tutardan bağımsız olarak ve herhangi bir düşüm yapılmaksızın bir yıl süreyle kullanılabilmesini ifade eder.

OKSB

Götürü teminat uygulaması, eşyanın gümrük vergileri ve sair vergilerinin teminata bağlanmasını gerektiren bir gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma tabi tutulduğu durumlarda, bu uygulamadan yararlanacak kişi için belirlenmiş tutardaki teminatın, her işlem için ayrı ayrı teminat verilmeksizin, teminata bağlanması gereken tutardan bağımsız olarak ve herhangi bir düşüm yapılmaksızın bir yıl süreyle kullanılabilmesini ifade eder.

YORUM: Her iki belgede de aynı hak vardır.

4) ONAYLANMIŞ İHRACATÇI YETKİSİ

YYS

Bu yetki kapsamında

a) A.TR Dolaşım Belgelerini Bakanlıkça yetki verilen kişi ve kuruluş tarafından düzenleme ve vize işlemi için gümrük idarelerine ibraz etme zorunluluğu olmaksızın düzenleyebilme izni,

b) Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülke veya ülke gruplarıyla tercihli ticarette, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında tarım ürünlerinin tercihli ticaretinde ve ülkemiz tarafından tek taraflı olarak tanınan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi rejimi kapsamında gerçekleştirilen tercihli ticarette eşyanın kıymetine bakılmaksızın eşya ve ülke/ülke grubu bazında fatura beyanı veya EUR.MED fatura beyanı düzenleyebilme izni,

c) İhracatta yerinde gümrükleme izni. 

OKSB

Onaylanmış ihracatçı yetkisi, A.TR dolaşım belgesinin Bakanlıkça yetki verilen kişi ve kuruluş tarafından onaylanma ve vize işlemi için gümrük idarelerine ibraz edilme zorunluluğu olmadan düzenlenebilmesini ifade eder.

YORUM: Her iki belgede de A.TR Dolaşım Belgeleri düzenleme yetkisi vardır. Ancak YYS sahibi firmalarda fatura beyanı veya EUR MED fatura beyanı düzenleme yetkisi varken OKSB sahibi firmalarda bu yetki bulunmamaktadır.

Öte yandan OKSB sahibi firmalarda ihracatta yerinde gümrükleme izni bulunmamaktadır.

5) İTHALATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME

YYS

Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi kişilere, eşyayı ithalat gümrük müdürlüğüne sunmaksızın ithal işlemlerini kendi tesislerinde gerçekleştirmek üzere izin verilmesidir.

OKSB

İthalatta yerinde gümrükleme hakkı OKSB sahibi firmalarda bulunmamaktadır

YORUM: İthalatta yerinde gümrükleme izni sadece YYS sahibi firmalara tanınmış bir haktır ancak YYS alınması esnasında bu hakkın talep edilmiş olması ve ilave şartların sağlanmış olması gerekir.

6) BEYANIN KONTROL TÜRÜNE İLİŞKİN KOLAYLAŞTIRMALAR

YYS

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahibi kişilere

  • Yeşil hat uygulaması
  • Beyannamelerin belge kontrolüne tabi tutulması halinde, kontrollerin öncelikle yapılması.
  • Beyanname kapsamı eşyanın muayeneye tabi tutulması halinde, muayenenin öncelikle yapılması.

Hakları verilir.

OKSB

Mavi hat; onaylanmış kişi statüsüne sahip kişilerce sadece bu bölümde belirlenen ihracat beyannamelerinde yararlanılan, eşyanın çıkış işlemlerinin tamamlanmasından önce belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulmadığı hattır. Mavi hatta işlem gören eşyaya ilişkin beyanın kontrolü eşyanın çıkış işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılır.

YORUM: YYS sahibi firmalarda yeşil hat uygulaması hem ithalat hem ihracatta varken, OKSB sahibi firmalarda mavi hat uygulaması sadece ihracatta söz konusudur. Keza, YYS sahibi firmaların kontrollerinin ve muayenenin öncelikli yapılması hakkı varken OKSB sahibi firmaların böyle bir hakkı bulunmamaktadır.

Kaynak:www.sezaikaya.com/yys-vs-oksb/



7/24 İletişim Hattı