Site içi Arama
Ara

Debit Note (Borçlandırma Notu) ve Credit Note (Alacaklandırma Notu) Uygulamaları

Debit Note (Borçlandırma Notu) ve Credit Note (Alacaklandırma Notu) Uygulamaları

Özet

Pandeminin hala sürdüğü ve yoğun bir gündemin yaşandığı 2021 yılının sonuna geldik.

Debit Note ve Credit Note uygulamaları tüm yıl boyunca karşımıza çıkabilecek bir uygulama olmakla beraber özellikle yıl sonuna doğru kullanılmalarında artış görülebilmektedir.

Bu makalemizde zaman olarak Debit ve Credit Note uygulamasına değinmenin uygun olacağını düşündük.

Anahtar Kelimeler

Debit notu, credit notu, transfer fiyatlandırması, 2 Nolu KDV Beyannamesi, İstisnai kıymetle beyan.

1.         Giriş

Debit ve Credit Note; uluslararası ticaret yapan şirketlerce çeşitli sebeplerle oluşan fiyat farklılıklarını dengelemek amacıyla kullanılan araçlardır.

Debit Note; satıcının alıcıdan alacaklı olduğunu göstermek amacıyla satıcı tarafından düzenlenen bir belgedir. Alıcının ithal etmiş olduğu eşyaya ilişkin olarak ödemesi gereken ek bir maliyet, ithalatçı firmanın yurt dışına olan borcunu arttıran ilave bir yüktür.

Credit Note; çeşitli nedenlerle ortaya çıkan fiyat indirimleri sebebiyle, alıcının satıcıdan alacaklı olduğunu gösteren bir belgedir. Credit Note işlemi alıcıdan/müşteriden alacak miktarını azaltan bir işlemdir.

Şimdi bunları aşağıda maddeler halinde anlatalım.

2.         Debit Note

Aralarındaki anlaşmaya istinaden yurtdışında bulunan satıcının yurtiçindeki alıcıdan alacak tutarını arttırmak amacıyla düzenlediği belge uluslararası literatürde Debit Note olarak adlandırılmaktadır. İlgili işlem ile daha önce gerçekleşmiş uluslararası ticarete ilişkin yurtdışındaki şirket Debit Note tutarı kadar maliyetlerini azaltmış, yurtiçindeki şirket ise aynı tutarda maliyetlerini arttırmış olacaktır. Debit Note düzenlenmesi işlemi ile eşyanın gümrük kıymetini artırıcı bir etki ortaya çıkmakta bu nedenle hem gümrük kanunu hem de vergi kanunları açısından sonuçlar doğurmaktadır.

Yurtdışındaki firmanın Debit Note için düzenlediği belgenin ilgili şirketin mukim olduğu ülkede muhasebe kayıtlarına uygun ve geçerli bir belge olması şartıyla Türkiye’de gider hesaplarına kaydedilebileceklerdir.

Önceden tamamlanmış ithalata ilişkin yurtdışındaki satıcının yurtiçindeki alıcıdan alacaklı olduğunu göstermek amacıyla Debit Note düzenlemesi ithalata konu eşyanın katma değer vergisi matrahını artırıcı bir etki yaratacaktır.

Gümrük Yönetmeliğinin 53. maddesinin 5. fıkrasında;“İthal eşyasının gümrük kıymetine veya katma değer vergisi matrahına girmesi gereken, ancak gümrük beyannamesinin tescili anında beyan sahibi tarafından mevcudiyetinin bilinmesi mümkün olmayan kıymet veya matrah unsurları için, en geç söz konusu kıymet veya matrah unsurunun öğrenildiği ayı takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar beyanda bulunulur.”

Gümrük Yönetmeliğinin 6. Fıkrasında ise;

“İstisnai kıymetle beyana ilişkin tamamlayıcı beyanların süresi içerisinde verilmemesi nedeniyle zamanında ödenmeyen gümrük vergileri için eşyanın serbest dolaşıma girişine ilişkin beyannamenin tescil tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre belirlenen gecikme zammı oranında gecikme faizi tahsil edilir ve Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılır. ” hükmü yer almaktadır. Fiyat farkı faturası veya borç dekontu kapsamındaki fark ödemeleri eşyaya ilişkin sonradan yapılan bir ödeme olarak değerlendirildiğinden, eşyanın Türkiye’ye ithali esnasında gümrük idaresine beyan edilen gümrük kıymetinde artışa neden olan bu giderlerin yurtdışına ödenmesi durumunda, eşyanın kıymeti gerçekte gümrüğe beyan edilenden fazla olacak ve bunun neticesinde ithalat vergileri açısından bir eksik ödeme söz konusu olacaktır.

Yurtdışından alınan fiyat farkı faturası veya borç dekontuna bağlı olarak oluşacak kıymet farkı sonucu, eşyanın GTİP ve menşeine bağlı olarak ödenmemiş gümrük vergisi, ÖTV, ilave gümrük vergisi, ek mali yükümlülük, KDV vb. karşımıza çıkabilecektir.

İthalat vergilerine ilişkin ortaya çıkan farkın gümrük idaresi tarafından tespit edilmesi durumunda tahsil edilecek tutar Gümrük Kanunu’nun 234. Maddesi (ÖTV Kanunu’nun 16. Maddesi, KDV Kanunu’nun ise 51. maddesi) gereğince noksanlığa ait vergi ve bu vergi farkının 3 katı para cezasıdır. Ancak vergi eksikliğinin beyan sahibince (ithalatçı), idarenin tespitinden önce bildirilmesi durumunda yukarıda belirtilen ceza %10 nispetinde uygulanır. Böyle durumlarda ithalat vergilerine ait eksikliğinin faizi ile birlikte tahsil edileceğini ayrıca hatırlatmak isteriz.

Ayrıca Gümrükler Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan 2011/48 sayılı Genelge ’de ithal eşyasının gümrük kıymeti unsurlarında herhangi bir değişiklik meydana gelmesi halinde gümrük idaresinin tespitinden önce bu değişikliğe ilişkin eksik KDV’nin vergi dairesine 2 Nolu KDV beyannamesi ile ödenebileceği belirtilmiştir.

Vergi dairesine ödenen KDV tutarı ile gümrükte hesaplanan KDV tutarı arasında farklılık olmaması kaydıyla Gümrük İdaresi tarafından ek bir işlem tesis edilmeyecektir.

Buna göre, Debit Note üzerinden hesaplanacak KDV tutarı ilgili gümrük müdürlüğüne ödenebileceği gibi 2 No.lu KDV beyannamesi ile vergi idaresine de ödenebilecektir.

3.         Transfer Fiyatlandırması Kapsamında Düzenlenen Debit Note Ödemelerinin Beyan Edilmemesi

Şirketiniz uluslararası bir şirketse ve transfer fiyatlandırması kapsamında yurtdışından Debit Note ödemelerine ilişkin bir fiyat farkı faturası geliyor ve bu fatura gümrük idaresine beyan edilmiyorsa olası bir denetimde cezai anlamda bir risk oluşabilir.

Transfer fiyatlandırması politikası kapsamında düzenlenen bu ödemelerin gümrük idaresine beyan edilmemesi, ithal anında vergilerin hesaplandığı matrahın düşük beyan edilmesine neden oluyor

Böyle bir durumun tespitinde gümrük vergileri tahsil ediliyor. Ayrıca bu vergilerin 3 katı para cezası düzenleniyor.

Esasen “Debit Note” ödemelerinin transfer fiyatlandırması uygulamaları dışında da gümrük kıymeti açısından değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

4.         Credit Note

Satılan mal veya hizmetin istenilen kalite ve standartlarına uygun olmaması vb. sebeplerle ortaya çıkan ve yurtdışında bulunan satıcının yurtiçindeki alıcıdan alacak tutarını azaltmak amacıyla düzenlediği belge uluslararası literatürde Credit Note olarak adlandırılmaktadır. Diğer bir anlatımla Credit Note düzenlenmesi ile alınan mal veya hizmetin fiyatı azalacak, dolayısıyla yurtiçindeki şirketin yurt dışındaki satıcıya olan borcunun azalması sonucu geliri artmış olacaktır.

5.         Credit Note ile İlgili Gümrükler Genel Müdürlüğü Yazısı

Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından Credit Note konusunda özel olarak çıkarılmış bulunan “Credit Note ve Gümrük Kıymeti” konulu bir yazı bulunmaktadır.

Yazıda; “...Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, “Credit Note” (alacaklandırma belgesi) belgelerinin ithal eşyasının gümrük kıymetinin belirlenmesinde ne şekilde işleme tabi tutulacağı hususunda tereddüt hasıl olduğu anlaşılmıştır. “Credit Note”, ithal eşyası ile ilgili olarak; fiyat farklılığı veya eşyanın öngörülen evsafta olmaması gibi gerekçelerle yapılan fiyat indirimleri nedeniyle, alıcının satıcıdan alacaklı olduğunu ve alacak tutarını göstermek üzere düzenlenen bir belgedir.

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 24/1 maddesi; “İthal eşyasının gümrük kıymeti, eşyanın satış bedelidir. Satış bedeli, Türkiye'ye ihraç amacıyla yapılan satışta 27 ve 28 inci maddelere göre gerekli düzeltmelerin de yapıldığı, fiilen ödenen veya ödenecek fiyattır...”

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 24/3-a maddesi; “Fiilen ödenen veya ödenecek fiyat, ithal eşyası için alıcının, satıcıya veya satıcı yararına yaptığı veya yapması gereken ödemelerin toplamıdır. Bu fiyat, ithal eşyasının satış koşulu olarak, alıcının satıcıya veya satıcının bir yükümlülüğünü karşılamak üzere üçüncü bir kişiye yaptığı veya yapacağı tüm ödemeleri kapsar. Ödemeler, para transferi şeklinde olabileceği gibi, akreditif veya ciro edilebilir bir kıymetli evrak kullanılarak ya da doğrudan veya dolaylı yapılabilir.”

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 193/1 maddesi “Bu Kanunla konulmuş aksine hükümler ve 2’nci fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bir eşyaya uygulanacak ithalat veya ihracat vergileri tutarı, bu eşyaya ilişkin gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihteki vergi oranları ve diğer vergilendirme unsurlarına göre belirlenir.”

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 181/1 maddesi; “İthalatta gümrük yükümlülüğü;

a) İthalat vergilerine tabi eşyanın serbest dolaşıma girişi,

b) İthalat vergilerine tabi eşyanın ithalat vergilerinden kısmi muafiyet suretiyle geçici ithali, için verilecek gümrük beyannamesinin tescil tarihinde başlar.” hükmünü amirdir.

Bu çerçevede;

-               Gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce “Credit Note” ile yapılan indirimler, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde ithal eşyasının gümrük kıymetinin belirlenmesinde dikkate alınacaktır.

-               Gerekli koşulların sağlanması halinde, “Credit Note” uygulamasının Gümrük Yönetmeliğinin 53/1-c maddesi çerçevesinde istisnai kıymetle beyana konu edilmesi de mümkündür. Eşyanın Gümrük Yönetmeliğinin 53/1-ç maddesi çerçevesinde işleme tabi tutulması, mezkûr Yönetmeliğin 53/1-c maddesinin uygulanmasını engellemez.

-               Geri verme ve kaldırma ile istisnai kıymetle beyan hükümleri saklı kalmak kaydıyla, ithalat işlemlerinin tamamlanmasından sonra sunulan “Credit Note” belgeleri, ithal eşyasının gümrük kıymetinin tespitinde dikkate alınmaz.

-               “Credit Note” belgesinde; satıcı ve alıcı, tarih/sayı; ilgili sözleşmenin ve faturanın tarih/sayıları, eşyaya ilişkin bilgiler ve indirimin hangi gerekçelerle yapıldığının belirtilmesi gerekir. Bu bilgilerin eksik olması durumunda, ithalatçılar gümrük idaresine söz konusu bilgileri sağlar.

-               Beyan edilen gümrük kıymetinin gerçeklik veya doğruluğu konusunda tereddüt hasıl olması durumunda, 2012/29 sayılı Genelge çerçevesinde kıymet araştırması yapılır.” Hükümlerine yer verilmiş olduğu görülmektedir.

6.         Debit Note ve Credit Note’un Birer Örnekle Anlatımı

Konunun daha iyi anlaşılması için Debit Note ve Credit Note konusunda birer örnek vermenin daha sağlıklı olacağını düşünmekteyim

Örneğin; Türkiye’deki alıcı yurtdışındaki satıcıya cari hesap çalıştığı için yıl sonunda borçlanıyor.

Yurtdışındaki satıcı sehven faturayı 100 $ yerine 70 $ kesiyor. 30 $ alacağını bir sonraki siparişte kullanmak üzere 30 dolarlık bir Debit Note dekontu düzenliyor.

Türkiye’deki alıcı bir sonraki yüklemede 30 dolarlık fazla ödeme yapma durumunda kalıyor.

Credit Note düzenlenmesine bir örnek verirsek; satıcı mali gönderiyor fakat mal eksik çıkıyor ya da hatalı yahut kalitesiz çıkıyor. Satıcı bu durumda malı geri göndermeyip Türkiye’deki alıcıya Credit Note dekontu düzenliyor ve benden 30 TL alacaklısın diyor. Türkiye’deki alıcı bir sonraki yüklemede mal bedelinden 30 Türk lirası düşerek beyan yapıyor ve faturasında kredi note’u belirtiliyor ve faturasına da ekliyor.

7.         Sonuç ve Değerlendirme

Debit Note ve Credit Note düzenlenmesi işlemleri çeşitli sebeplerle oluşan fiyat farklılıklarını dengelemek amacıyla uluslararası ticarette yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu notlar genellikle satıcı tarafından acılıya ticari, lojistik, teknik talepler, fiyat düzeltmeleri, komisyon ve indirim gibi nedenlerle gönderilmektedir.

Debit Note ve Credit Note uygulamaları tüm yıl boyunca karşımıza çıkabilecek bir uygulama olmakla beraber özellikle yıl sonuna doğru kullanılmalarında artış görülebilmektedir.

Debit Note; satıcının alıcıdan alacaklı olduğunu göstermek amacıyla satıcı tarafından düzenlenen bir belgedir. Alıcının ithal etmiş olduğu eşyaya ilişkin olarak ödemesi gereken ek bir maliyet, ithalatçı firmanın yurt dışına olan borcunu arttıran ilave bir yüktür.

Credit Note; çeşitli nedenlerle ortaya çıkan fiyat indirimleri sebebiyle, alıcının satıcıdan alacaklı olduğunu gösteren bir belgedir. Credit Note işlemi alıcıdan/müşteriden alacak miktarını azaltan bir işlemdir.

İthalat vergilerine ilişkin ortaya çıkan farkın gümrük idaresi tarafından tespit edilmesi durumunda tahsil edilecek tutar Gümrük Kanunu’nun 234. Maddesi (ÖTV Kanunu’nun 16. Maddesi, KDV Kanunu’nun ise 51. maddesi) gereğince noksanlığa ait vergi ve bu vergi farkının 3 katı para cezasıdır.

Ancak, vergi eksikliğinin beyan sahibince (ithalatçı), idarenin tespitinden önce bildirilmesi durumunda yukarıda belirtilen ceza %10 nispetinde uygulanır. Böyle durumlarda ithalat vergilerine ait eksikliğinin faizi ile birlikte tahsil edileceğini ayrıca hatırlatmak isteriz.

Debit Note üzerinden hesaplanacak KDV tutarı ilgili gümrük müdürlüğüne ödenebileceği gibi 2 No.lu KDV beyannamesi ile vergi idaresine de ödenebilecektir.

“Debit Note” ödemelerinin transfer fiyatlandırması uygulamaları dışında da gümrük kıymeti açısından değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından Credit Note konusunda özel olarak çıkarılmış bulunan “Credit Note ve Gümrük Kıymeti” konulu bir yazı bulunmaktadır.

Bu yazıda özetle; “...“Credit Note”, ithal eşyası ile ilgili olarak; fiyat farklılığı veya eşyanın öngörülen evsafta olmaması gibi gerekçelerle yapılan fiyat indirimleri nedeniyle, alıcının satıcıdan alacaklı olduğunu ve alacak tutarını göstermek üzere düzenlenen bir belgedir.

Gerekli koşulların sağlanması halinde, “Credit Note” uygulamasının Gümrük Yönetmeliğinin 53/1-c maddesi çerçevesinde istisnai kıymetle beyana konu edilmesi de mümkündür.

“Credit Note” belgesinde; satıcı ve alıcı, tarih/sayı; ilgili sözleşmenin ve faturanın tarih/sayıları, eşyaya ilişkin bilgiler ve indirimin hangi gerekçelerle yapıldığının belirtilmesi gerekir. Bu bilgilerin eksik olması durumunda, ithalatçılar gümrük idaresine söz konusu bilgileri sağlar...”

Hususlarına değinilmiştir.

Öte yandan; İthalden sonra gümrük kıymeti unsurlarında fark oluşacağı önceden biliniyorsa bu hususun mutlaka dolaylı temsilci olan Gümrük Müşavirlerine iletilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan; bu tür farklılıkların başlangıçta öngörülememesi halinde KKDF, gümrük vergisi, ÖTV, ilave gümrük vergisi, ek mali yükümlülük gibi ithalat

vergilerine ve diğer mali yükümlülüklere ilişkin cezaların indirimli hesaplanarak Uzlaşma Yönetmeliğine

göre uzlaşmaya konu edilebilmesi amacıyla Debit Note ve Credit Note dekontları hakkında mutlaka Gümrük Müşavirlerine bilgi verilmesinde yarar görülmektedir

Kaynakça

- Gümrük Kanunu

- Gümrük Yönetmeliği

- Gümrükler Genel Müdürlüğü 2011/48 sayılı Genelge

- Gümrükler Genel Müdürlüğü 2012/29 sayılı Genelge

-Gümrükler Genel Müdürlüğü Credit Note ile ilgili Yazısı


Diğer Makale Yazıları
Gümrük İdarelerince Gümrük ve Dış Ticaret İşlemlerinde Tahsil Edilen Gümrük Vergisi, Diğer Eş Etkili Vergiler ve Mali Yükler
Gümrük İdarelerince Gümrük ve Dış Ticaret İşlemlerinde Tahsil Edilen Gümrük Vergisi, Diğer Eş Etkili Vergiler ve Mali Yükler
Antrepodaki Ambalajı Sağlam ve Orijinal Kaptaki Eksikliğe Uygulanan Ağır Cezai Müeyyide
Antrepodaki Ambalajı Sağlam ve Orijinal Kaptaki Eksikliğe Uygulanan Ağır Cezai Müeyyide
İsminin “Fon” Olarak Çağrıldığına Aldanmayın!
İsminin “Fon” Olarak Çağrıldığına Aldanmayın!
Gümrük Beyannamesinin İşlemin Niteliği İle İlgili 24'Nolu Kutusu
Gümrük Beyannamesinin İşlemin Niteliği İle İlgili 24'Nolu Kutusu
Mükelleflerden Alınan İGV’nin ve EMY’nin Geri Verilme Şartları ile İGV’nin Yeniden Tahsili
Mükelleflerden Alınan İGV’nin ve EMY’nin Geri Verilme Şartları ile İGV’nin Yeniden Tahsili
Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Önemli Değişiklikler Yapıldı
Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Önemli Değişiklikler Yapıldı
Mükelleflerden Alınan İGV’in ve EMY’ün Geri Verilme Şartları İle İGV’in Yeniden Tahsili
Mükelleflerden Alınan İGV’in ve EMY’ün Geri Verilme Şartları İle İGV’in Yeniden Tahsili
Covid-19 Salgını Nedeniyle Alınan Tedbirler ve Temassız Dış Ticaret
Covid-19 Salgını Nedeniyle Alınan Tedbirler ve Temassız Dış Ticaret
AB Ülkelerinden Gelen A.TR’li Eşyada Ek Mali Yükümlülük İçin BİLGE Sisteminin Menşe Şahadetnamesi İstememesi
AB Ülkelerinden Gelen A.TR’li Eşyada Ek Mali Yükümlülük İçin BİLGE Sisteminin Menşe Şahadetnamesi İstememesi
İthalatçılar İçin Çevre Katkı Payından (ÇKP) Sonra Şimdi de Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Uygulaması Başlıyor
İthalatçılar İçin Çevre Katkı Payından (ÇKP) Sonra Şimdi de Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Uygulaması Başlıyor
Gümrük Müşavirlerinin Korkulu Rüyası: Müteselsil Sorumluluk
Gümrük Müşavirlerinin Korkulu Rüyası: Müteselsil Sorumluluk
Yük Teslim Süreçlerinde Tartışmalara Yol Açan Belge: ORDİNO
Yük Teslim Süreçlerinde Tartışmalara Yol Açan Belge: ORDİNO
İngiltere'nin (BK’nın) Avrupa Birliğinden Ayrılması (Brexit)
İngiltere'nin (BK’nın) Avrupa Birliğinden Ayrılması (Brexit)
Türkiye - Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA)
Türkiye - Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA)
Gümrükte ve Maliyede Yapılan Uzlaşma Uygulamalarına Bakış
Gümrükte ve Maliyede Yapılan Uzlaşma Uygulamalarına Bakış
“Kolay İhracat Noktaları Projesi” Uygulamaya Alındı
“Kolay İhracat Noktaları Projesi” Uygulamaya Alındı
Gümrük İdarelerinde Beyan Edilen İskontoların Dikkate Alınmayarak Ceza Uygulanması
Gümrük İdarelerinde Beyan Edilen İskontoların Dikkate Alınmayarak Ceza Uygulanması
Usulsüzlük Cezasını Hafife Almayın
Usulsüzlük Cezasını Hafife Almayın
İthalatta Gözetime Tabi Eşyada Fazladan Ödenen Vergilerin Geri Verilmemesi İçin Kanun Maddesi Değiştirildi
İthalatta Gözetime Tabi Eşyada Fazladan Ödenen Vergilerin Geri Verilmemesi İçin Kanun Maddesi Değiştirildi
Gümrük İdarelerince Bazı ABD Menşeili Eşyanın İthalatında Geçmişe Yönelik Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Uygulanması
Gümrük İdarelerince Bazı ABD Menşeili Eşyanın İthalatında Geçmişe Yönelik Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Uygulanması
Geçmişe Yönelik Denetlemelerde Zamanaşımı Uygulamalarına Bir Bakış
Geçmişe Yönelik Denetlemelerde Zamanaşımı Uygulamalarına Bir Bakış
Giderek Önemi Artan Mikro İhracat
Giderek Önemi Artan Mikro İhracat
Gümrük Tarifesi ve Gümrük Tarifelerinde Korelasyon
Gümrük Tarifesi ve Gümrük Tarifelerinde Korelasyon
Ayniyet Tespitine İlişkin İş ve İşlemlerde Mevzuat Boşluğu
Ayniyet Tespitine İlişkin İş ve İşlemlerde Mevzuat Boşluğu
Gümrük Müşavir ve Gümrük Müşavir Yardımcılarına Disiplin Cezası Uygulamaları
Gümrük Müşavir ve Gümrük Müşavir Yardımcılarına Disiplin Cezası Uygulamaları
DİR’de Değişiklikler Yanında DİR Otomasyon Sisteminde Yapılan İşlemler Destek Yönetim Sisteme Aktarıldı
DİR’de Değişiklikler Yanında DİR Otomasyon Sisteminde Yapılan İşlemler Destek Yönetim Sisteme Aktarıldı
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması Kapsamında Yapılan Çalışmalar
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması Kapsamında Yapılan Çalışmalar
Gümrük Otoritesinin 70 Yaşına Gelmiş Gümrük Müşaviri, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısına Bakışı
Gümrük Otoritesinin 70 Yaşına Gelmiş Gümrük Müşaviri, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısına Bakışı
İTHALATTA GÖZETİM VE KORUNMA ÖNLEMİ UYGULAMALARI KAPSAMINDA HESAPLANAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN İNDİRİM HAKKININ KALDIRILMASI
İTHALATTA GÖZETİM VE KORUNMA ÖNLEMİ UYGULAMALARI KAPSAMINDA HESAPLANAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN İNDİRİM HAKKININ KALDIRILMASI
İthalatta KDV İndirim Hakkının Kaldırılması
İthalatta KDV İndirim Hakkının Kaldırılması

7/24 İletişim Hattı