Site içi Arama
Ara

İhracatçıların Ahşap Ambalaj Malzemesi Alımında Dikkat Edeceği Hususlar

İhracatçıların Ahşap Ambalaj Malzemesi Alımında Dikkat Edeceği Hususlar

Özet

"Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik" 26 Temmuz 2024 tarih ve 32613 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Yönetmelikte ahşap ambalaj malzemesi kullanımında ihracatçıların da sorumlulukları yer almaktadır. Ayrıca sorumluluklarını yerine getirmeyen ihracatçılara idari para cezası şeklinde müeyyide uygulanması söz konusu olabilmektedir. Makalemizde söz konusu yeni yönetmelik ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Palet, ısıl işlem, ISPM 15 Standardı, izin belgeli işletme, ikinci el, ahşap ambalaj.


1. Giriş

Palet; dış ambalajın en önemli parçası olup, paketlenmiş ürünlerin forklift ya da transpalet aracılığı ile kolaylıkla taşınabilmesi için ahşap, plastik, metal veya bunların bileşiminden hazırlanmış malzemelerdir. Genellikle ahşap malzemeden üretilen paletler, daha dayanıklı olması için nervürlü özel çivilerle birleştirilir. Dış ticaret ile artan palet dolaşımında, paletler zararlı böcek ve haşeratın bir diğer ülkeye ulaşıp o ülkenin bitki sağlığına zarar vermemesi için fumigasyon ya da ısıl işleme tabi tutularak zararlılardan temizlenmektedir. Bu konu ile ilgili uluslararası katı kurallar getirilmiştir.

Avrupa ülkelerinde EuroPallet (EUR standardında palet) olarak adlandırılan ve en yaygın şekilde kullanılan palettir. Ölçüleri 80 x 120 x12 cm. dir. Ahşap ambalaj malzemesinin ısıl işlemden geçirilmiş sayılması için ahşabın öz (çekirdek) ısının minimum 56 °C’ye ulaşması ve 35 dakika boyunca 56 °C’de bekletilmesi demektir.

Bu ısı değeri ahşap ambalaj malzemesi içeresindeki zararlı organizma ve böcek larvalarının öldürülebileceği değerdir.

Ahşabın çekirdek ısısının 56 °C’de en az 30 dakika bekletilmesi o ahşabın zararlı mantar ve böceklerden temizlendiğini göstermektedir. ISPM 15 standartlarının da gerektirdiği değer budur. Ahşap ambalaj malzemeleri bünyesinde barındırdığı zararlı organizmalardan ısıl işlem yapılarak arındırılmakta ve ülkeden ülkeye bitkisel hastalıkların transferi önlenmiş olmaktadır. Ahşap ambalaj malzemesinin ısıl işlemden geçirilmiş sayılması için ahşabın öz (çekirdek) ısının minimum 56 °C’ye ulaşması ve 35 dakika boyunca 56 °C’de bekletilmesi demektir. Bu ısı değeri ahşap ambalaj malzemesi içeresindeki zararlı organizma ve böcek larvalarının öldürülebileceği değerdir. Ahşabın çekirdek ısısının 56 °C’de en az 30 dakika bekletilmesi o ahşabın zararlı mantar ve böceklerden temizlendiğini göstermektedir.

ISPM 15 standardının gerektirdiği değer budur. Ahşap ambalaj malzemeleri bünyesinde barındırdığı zararlı organizmalardan ısıl işlem yapılarak arındırılmakta ve ülkeden ülkeye bitkisel hastalıkların transferi önlenmiş olmaktadır. ISPM 15 standardına göre ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahşap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm’den az olanlar hariç olmak üzere, palet, sandık, kasa, takoz vb.) işlemden geçirilmiş (ısıl işlem) ve işaretlenmiş olmak zorundadır. Isıl işlem ile işaretleme ancak yetkili firmalar tarafından yapılabilmektedir.

Türkiye, 04 Mayıs 2004 tarih 25452 sayılı Resmi Gazetede yayınlan “Bitki Sağlığı Önlemlerine Yönelik Ahşap Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkında Yönetmelik” ile işlem yapma ve işaretleme yetkisini aynı gün vermeye başlamış, fakat en son 30 Aralık 2004 tarih ve 25686 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle, ithalatta ISPM 15 standardının aranmasını 01 Ocak 2006 tarihine ertelemiştir. 01/01/2006 tarihinden sonra da uygulanmaya başlamıştır. 04 Mayıs 2004 tarihinden bu yana değişik tarihlerde aynı konuda Yönetmelikler yayınlanmıştır. Buna göre; 21.06.2006 tarihinde 26205 R.G de, 12.05.2010 tarihinde 27579 R.G. de, 04.12.2011 tarihinde 28132 R.G de, 27.05.2015 tarihinde 29369 R.G. de, 25.05.2019 tarihinde 30784 R.G de Yönetmelikler yayınlanmıştır. Bu defa ise 26.07.2024 tarihli ve 32613 tarihli R.G de Tarım ve Orman Bakanlığının Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

2. Uluslararası Ticarette Ahşap ambalaj Malzemeleri ile İlgili Düzenlemeler ve Ülkemizin Durumu

Birleşmiş Milletler bünyesinde 1946 yılında kurulan Gıda ve Tarım Örgütünce yapılmaktadır. FAO tarafından bitkisel materyallerin ithalat ve ihracatının sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla kısa adı IPPC olan bir sözleşme hazırlanmıştır. Bu sözleşme 1952 yılında imzaya açılmış olup ülkemiz 11/07/1988 tarihinde imzaladığı ve 18/06/1989 tarih ve 20199 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren bu sözleşme ile Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonuna taraf olmuştur. Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonuna (IPPC) taraf olan üye ülkeler, ihraç yolu ile ülkelerine gelen mal ve malzeme ile birlikte taşıma, koruma gibi amaçlarla kullanılan ahşap ambalaj malzemelerin FAO tarafından yayınlanan ISPM 15 standardına uygun olarak ısıl işleme tabi tutulmasını istemektedirler.

İlgili ülkelerin yetkili otoriteleri, ISPM 15 standardına göre ısıl işlem uygulaması yapılmamış ahşap ambalaj malzemesinin kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, kendi ülkelerini zararlı organizmalardan korumak için ülkelerine gelen ihraç ürününü, ya hiç kabul etmeden ambalaj malzemesi ve ihraç ürünü ile birlikte ya da üzerinden ihraç ürünü alarak sadece ahşap ambalaj malzemesini ülkemize geri göndermektedirler. Alınan geri bildirimlerden dolayı hem ihracatçımız hem de ülke ekonomisi çok büyük zarar görmekte, ihraç edilen ürünün satış işleminin aksamasının ve ülkemize döviz girişinin engellenmesinin yanında, ihracatçı ürünün geri iade edilme sürecindeki nakliye ve diğer işlemlerin ücretlerini ilave olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Bunun sonucunda da uluslararası ticarette kullanılan Türkiye menşeli ürünlerde zararlı organizma riskinin olabileceği algısı oluşmakta ve ülkemiz uluslararası piyasada prestij kaybetmektedir.

3. Yeni Yönetmeliğin Çıkarılma Nedenleri

İhracat işlemlerinde resmi kontroller, zirai karantina ve il müdürlüklerimizde görevli inspektörler tarafından titiz bir şekilde yapılmaktadır. İnspektörler ihraç edilecek ürünün bitki ve bitkisel ürün olması durumunda ihraç edilen ürünle birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemesini mezkûr yönetmeliğe ve ISPM 15 standardına uygunluğunu kontrol etmekte uygun olması durumunda ihracat işlemlerine izin vermektedir. Fakat ihraç edilen ürün bitki ve bitkisel ürün dışında kalan mermer, beyaz eşya, makine ekipman, oto yedek parça, cam, elektronik eşya vb. gibi diğer sanayi ürünü ise inspektörler beyan edilmediği sürece ihraç edilen bu sanayi ürünleri ile birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemelerini görmemekte ISPM15 işaretlemesi yapılıp yapılmadığını ve ISPM 15 standardına uygunluğunu denetleyememektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığına yapılan geri bildirimlerin çok büyük bir kısmını resmi kontrol görevlisi inspektörler tarafından kontrolü yapılamayan bu ürün grupları oluşturmaktadır. İhracatçılarımızın mağdur olmamaları, çok büyük fedakârlıklarla ve emeklerle ürettikleri ürünlerin, ihracat işlemlerinde karşı ülkede sorun yaşamaması, ihracatçımızın hiçbir ürününün kullanılan ahşap ambalaj malzemesinden dolayı geri iade edilmemesi için yeni yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi olan 01/01/2025 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığınca yoğun bir bilgilendirme ve eğitim çalışması yapılarak, mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

4. Yeni Yönetmeliğe Genel Hatlarıyla Bakış

 Yönetmelikle, zararlı organizmaların, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile taşınması ve yayılmasını engellemeye yönelik esaslar belirlendi. Düzenlemeyle, Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi kapsamında belirlenen uluslararası ticarete konu ahşap ambalaj malzemeleri hakkındaki standartlara uyum sağlanması da amaçlandı.

Ülkenin diğer ülkelerden gelecek zararlı organizmalardan korunabilmesi için ithalat yoluyla serbest dolaşıma giren ahşap ambalaj malzemeleri ile ilgili ilave tedbirler alınırken, faturası olmayan, belgelendirilemeyen, yabancı ülke damgası taşıyan ahşap ambalaj malzemelerinin tekrar ihracatta kullanımı yasaklandı.

Ahşap ambalaj malzemesi işaretleme izin belgesi başvurusu belgeleri sadeleştirildi. İzin belgesi olan işletmeler dışında tedarikçiler, işaretleme aparatı imal ve satışı yapan firmalar da kayıt altına alınacak. İzlenebilirliği sağlamak için ışıl işlem uygulaması sonrası alınan raporlar ve ahşap ambalaj malzemelerine kare kod uygulanması kararlaştırıldı. İşlemlerin geriye dönük takibi ve kontrolünün yapılabilmesi için de ısıl işlem fırınlarına kamera sistemi konulacak. Kapsam dışı ahşap ambalaj malzemesi ile kapsam dahilinde olan ahşap ambalaj malzemelerinin bir arada kullanılmasına da imkan tanındı.

5. Yeni Yönetmelik Hükümlerine Maddeler İtibariyle Bakış

Yönetmeliğin amacı; zararlı organizmaların, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile taşınması ve yayılmasını engellemek için gerekli esasları belirlemektir.

 Yönetmelik, ahşaptan imal edilmiş ambalaj malzemeleri ile taşınan zararlı organizmaların yayılmasını önlemeye yönelik olarak; ihracatta kullanılacak palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo makarası ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerine ısıl işlem uygulaması ve karekod, ISPM 15 işaretlemesi ile izlenebilirlik işareti yapılmasına ilişkin esasları, izin belgesi verilmesini, izin belgeli işletmeler, izin belgesiz işletmeler, tedarikçiler, kullanıcılar ve işaretleme aparatı satış izin belgesine sahip işletmelerin denetim ve sorumlulukları ile ahşap ambalaj malzemelerinin denetimine dair hususları kapsar.

İthalatçı: Malların; serbest dolaşıma giriş rejimi, dahilde işleme rejimi, gümrük kontrolü altında işleme rejimi ve geçici ithalat rejimi prosedürlerine tabi tutularak ülkemize getirilmesini sağlayan gerçek veya tüzel kişiyi,

Tedarikçi: İhracatta kullanılmak üzere, bu Yönetmelik hükümlerine uygun, ısıl işlem uygulaması, ISPM 15 ve izlenebilirlik işaretlemesi ile karekodu basılmış ahşap ambalaj malzemesi ile ithal edilen veya serbest dolaşıma giren ISPM 15 standardına uygun ahşap ambalaj malzemelerini alıp satan işletmeleri,

HT ısıl işlem uygulaması: Ahşap ambalaj malzemelerinin, konvansiyonel ısıl işlem fırını ile en az otuz dakika süresince, ahşap kalınlığı orta noktası sıcaklığı dâhil, asgari 56 °C’lik bir sıcaklık elde etmek üzere ısıtılmasını,

Serbest dolaşıma giren ürün: İthal ürün beraberinde ülkemiz gümrüklerinden resmi olarak giren ve ithal ürüne ait faturanın ekinde, ithal ürünle birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemesine ait ısıl işlem çıktısını taşıyan, IPPC’nin hazırlamış olduğu ISPM 15 standardına uygun özellikte olan, Ek-1’de yer alan Ahşap Ambalaj Malzemeleri İle İlgili Onaylı Tedbirler ve ISPM 15 İşaretleme Esaslarının üçüncü fıkrasında yer alan izlenebilirlik işareti ve dördüncü fıkrasında yer alan karekod uygulaması hariç diğer hükümlerine uygun olan ahşap ambalaj malzemesini ifade etmektedir.

Yönetmeliğin 8 nci maddesine göre;

Madde 8- (1) Serbest dolaşıma giren, ısıl işlem uygulaması ve ISPM 15 işaretlemesi yapılmış ahşap ambalaj malzemesi onarım veya yeniden üretim işlemi yapılmamış ve karantina şartlarını taşıyan koşullarda muhafaza edilmiş, üzerinde zararlı organizma galeri ve izleri olmayan ISPM 15 işaretlemesi okunabilen ve ithal ürün beraberinde geldiğine dair fatura ve ekinde ısıl işlem çıktısı olan ahşap ambalaj malzemeleri yeniden ısıl işlem uygulaması ve ISPM 15 işaretlemesi yapılmadan, ihraç edilecek bir mal ile birlikte kullanılabilir.

(2) Serbest dolaşıma giren ahşap ambalaj malzemelerinin tekrar ihracatta ürün beraberinde kullanılabilmesi için kullanıcılar ve tedarikçiler tarafından aşağıdaki esaslara uyulur: a) Aynı zamanda ithalatçı olan kullanıcılar, ithal ettikleri ürün beraberinde serbest dolaşıma giren ahşap ambalaj malzemelerini, ithal ettikleri ürüne ait faturanın ekinde ürün beraberindeki ahşap ambalaj malzemesine ait ısıl işlem çıktısı olması, ISPM 15 standardına ve Ek-1’de yer alan Ahşap Ambalaj Malzemeleri ile İlgili Onaylı Tedbirler ve ISPM 15 İşaretleme Esaslarının üçüncü fıkrasında yer alan izlenebilirlik işaretlemesi ve dördüncü fıkrasında yer alan karekod uygulaması hariç diğer hükümlerine uygun olması şartıyla herhangi bir işleme gerek olmaksızın, tekrar kendisinin yapacağı ihracat işleminde kullanabilir. İthal ürün beraberinde gelen ahşap ambalaj malzemesine ait ısıl işlem çıktıları beş yıl süreyle saklanır. Denetimlerde ISPM 15 kontrol görevlilerine esas ürün faturası ve ekindeki ısıl işlem çıktısı ile birlikte gösterilir.

Yönetmeliğin 15’inci maddesinde ise ahşap ambalaj malzemesi tedarikçilerin ve kullanıcıların sorumlulukları yer almaktadır ki bu kullanıcı olarak ihracatçıları ilgilendirmektedir. Bu bağlamda kullanıcılar ile ilgili bazı hükümler aşağıda gösterilmektedir.

a) İzin belgeli işletmeden, ısıl işlem uygulaması, ISPM 15 işaretlemesi, izlenebilirlik işaretlemesi ve karekodu basılmış olan ahşap ambalaj malzemesi alan tedarikçi ve kullanıcılar; üzerinde ısıl işlem tarihi, çeşidi, ölçüsü, miktarı, parti numarası ve fırın numarası yer alan karekodlu ısıl işlem çıktıları ile çıktılar üzerindeki bu bilgilerin açıklama olarak yazıldığı fatura ve/veya irsaliye belgelerini ve ahşap ambalaj malzemesi üzerinde yer alan karekodu okutarak bilgilerin satın alınan ürüne ait olduğunu kontrol ederek teslim alır. Bu belgeler iki yıl süre ile saklanır. Karekodlu ısıl işlem çıktıları üzerindeki ısıl işlem tarihi, çeşidi, ölçüsü, miktarı, parti numarası ve fırın numarası ile fatura ve/veya irsaliye belgelerine açıklama olarak yazılan bilgiler ile karekod içerisinde yer alan bilgileri karşılaştırılır, uyumlu olmaması durumunda, alımı yapılan ahşap ambalaj malzemesi, kullanıcılar veya tedarikçiler tarafından kabul edilmez. Uyumlu olmadığı halde kabulü yapılıp kullanıcılar tarafından ihracatta kullanıldığının, tedarikçilerce de ticaretinin yapıldığının tespit edilmesi durumunda, kullanıcıların ve tedarikçilerin zararlı organizmalarla mücadeleye aykırı işlem yaptığına hükmedilir.

c) Kullanıcılar (İhracatçılar); bu Yönetmelik hükümlerine uygun ahşap ambalaj malzemelerini kullanmak ve Bakanlık internet sitesinde yer alan izin belgeli işletmeler veya tedarikçi kayıt belgesine sahip olan işletmelerden temin etmek zorundadır. Bakanlıkça kayıt altına alınmamış, Bakanlık internet sitesinde bilgileri yer almayan işletmelerden, ihracatta kullanılmak üzere ahşap ambalaj malzemesi satın alınamaz. Satın alan kullanıcıların zararlı organizmalarla mücadeleye aykırı işlem yaptığına hükmedilir.

ç) Ahşap ambalaj malzemeleri kullanıcıları ihracatta, en yakın zamanda ısıl işlem uygulaması, ISPM 15 işaretlemesi ve izlenebilirlik işaretlemesi yapılmış ahşap ambalaj malzemelerini kullanır.

d) Ahşap ambalaj malzemeleri tedarikçileri ve kullanıcıları, ısıl işlem uygulaması, ISPM 15 işaretlemesi, izlenebilirlik işaretlemesi ve karekodu basılmış ahşap ambalaj malzemeleri ile işaretsiz ahşap ambalaj malzemelerini bir arada bulunduramaz.

e) Ahşap ambalaj malzemeleri kullanıcıları, ISPM 15 işareti, izlenebilirlik işaretlemesi ve karekod taşıyan ahşap ambalaj malzemelerini kullanırken ahşap ambalaj malzemelerinin, izin belgeli işletmeden veya tedarikçiden teslim alındığı süreden, malın ülkemiz gümrüklerinden çıkışına kadar, bu malzemelerin karantina şartlarını sağlamaktan sorumludur.

f) Kullanıcılar; kendi ihraç ürününü fasoncu, komisyoncu ve benzeri aracı işletmeler vasıtası ile ihraç etmesi durumunda; fasoncu, komisyoncu ve benzeri aracı işletmelerin ihraç ürün beraberinde kullandığı ahşap ambalaj malzemesinin bu Yönetmelik hükümlerine uygun olmasından kullanıcılar sorumludur.

ğ) Ahşap ambalaj malzemeleri tedarikçileri ve kullanıcıları, ısıl işlem uygulaması, ISPM 15 işaretlemesi, izlenebilirlik işaretlemesi ve karekodu basılmış olan ahşap ambalaj malzemesinde herhangi bir onarım veya yeniden üretim yapamaz.

Yönetmeliğin 15 nci maddesindeki sorumluluklara aykırı davranan tedarikçi ve kullanıcılara idari para cezası verilmesi ise 18 nci madde hükümlerinde yer almaktadır.

Madde 18: (1) b) Kullanıcıların; 7. maddenin birinci fıkrasının (c) bendine, 8 inci maddenin ikinci fıkrasına ve 15 inci maddede belirtilen hususlardan herhangi birine aykırı işlem yaptığının tespit edilmesi,

d) İhraç ürün beraberinde kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile ilgili ISPM 15 standardına uygun olmadığı gerekçesiyle, yurt dışından Genel Müdürlüğe yapılan bildirim nedeniyle, bildirim yapan ülke yetkili otoritesinden gönderilen resmi belge üzerinde yapılacak değerlendirme ve ISPM 15 kontrol görevlilerince kullanıcı ve tedarikçide yapılacak denetim sonucunda,

2) Kullanıcıların 7 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendine, 8 inci maddenin ikinci fıkrasına ve 15 inci maddede belirtilen hususlardan herhangi birine aykırı işlem yaptığının tespit edilmesi, halinde; 5996 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen idari para cezaları uygulanır.

Diğer taraftan 18 nci maddenin 2nci fıkrasına bakar isek;

(2) Aşağıda belirtilen durumlarda, ilgili işletme veya kişilere; 5996 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen idari para cezaları uygulanır:

a) İzin belgeli işletmelerin; 5 inci maddenin beşinci fıkrasına, 7 nci ve 8 inci maddelere, 16 ncı maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarına, 22 nci maddenin dördüncü fıkrasına ve Ek-1’de yer alan Ahşap Ambalaj Malzemeleri ile İlgili Onaylı Tedbirler ve ISPM 15 İşaretleme Esaslarından herhangi birine aykırı işlem yaptığının tespit edilmesi.

b) İhraç ürün beraberinde kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile ilgili ISPM 15 standardına uygun olmadığı gerekçesiyle, yurt dışından Genel Müdürlüğe yapılan bildirim nedeniyle, bildirim yapan ülke yetkili otoritesinden gönderilen resmi belge üzerinde yapılacak değerlendirme ve ISPM 15 kontrol görevlilerince izin belgeli işletmede yapılacak denetim sonucunda 7 nci maddeye, 8 inci maddeye ve Ek-1’de yer alan Ahşap Ambalaj Malzemeleri ile İlgili Onaylı Tedbirler ve ISPM 15 İşaretleme Esaslarından herhangi birine aykırı işlem yaptığının tespit edilmesi.

(3) İzin belgeli işletmelerin; 17 nci madde kapsamında askı işlemi uygulanmasına rağmen faaliyetine devam ettiğinin tespit edilmesi durumunda izin belgeli işletmenin işaretleme izin belgesi almadan işaretleme yaptığına hükmedilir.

(4) 12 nci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendine aykırı davranan işletme yetkililerine, 5996 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen idari para cezası uygulanır.

(5) Yurt dışından alınan geri bildirimlerde; ISPM 15 kontrol görevlilerince yapılacak denetim sonucunda, izin belgeli işletmelerde 5 inci maddenin beşinci fıkrasına, 7 nci ve 8 inci maddelere, 16 ncı maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarına ve Ek-1’de yer alan Ahşap Ambalaj Malzemeleri ile İlgili Onaylı Tedbirler ve ISPM 15 İşaretleme Esaslarına, tedarikçilerde ise 5 inci maddenin yedinci fıkrasına, 8 inci maddenin ikinci fıkrasına, 13 üncü maddenin altıncı fıkrasına ve 15 inci maddede belirtilen hususlardan herhangi birine aykırı işlem yaptığının tespit edilmesi durumunda 5996 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin altıncı fıkrası hükümleri uygulanır.

6. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu

Bu Kanunun amacı, gıda ve yem güvenilirliğini, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumak ve sağlamaktır. 5596 sayılı ve 12.06.2010 tarihli R.G’de yayınlanan Kanunun 38 nci maddesinde Bitki Sağlığı ile ilgili yaptırımlar belirlenmiş olup aşağıda yer almaktadır.

Madde 38- b) 15 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen zararlı organizmalarla yapılacak mücadeleyi Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapmayanlara üç bin Türk Lirası idarî para cezası verilir.

e) 15 inci maddenin dokuzuncu fıkrasında belirtilen Bakanlıkça belirlenen ahşap ambalaj malzemelerini onay almadan üretenlerin faaliyeti durdurulur ve ... Türk Lirası idarî para cezası verilir. Onaylı olduğu hâlde Bakanlıkça belirlenen esaslara aykırı üretim yapanlara birinci defa ... Türk Lirası, bir yıl içerisinde aynı fiilin tekrarı hâlinde ... Türk Lirası idarî para cezası verilir, ahşap ambalaj malzemelerinin onay şartlarını kaybeden tesislere altı ayı aşmamak üzere süre verilir, bu süre zarfında üretim askıya alınır, verilen süre sonunda olumsuzlukların giderilmemesi durumunda onayı iptal edilir. (Bu rakamlar boş bırakılmıştır. Uygulanan idari yaptırım kararına ait cezalar her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığınca yeniden değerleme oranında artırılarak belirlenmektedir)

7. Yeni Yönetmeliğin “Diğer Hususlar” Başlıklı 22. Maddesi ile “Yürürlüğe Giriş” Maddesi

Diğer taraftan 26.07.20224 tarihli Yönetmeliğin Diğer hükümler başlıklı 22 nci maddesinde ise; MADDE 22- (1) Kullanıcının , ticari bir amaç taşımadan sadece kendisine ait ihraç ürününde kullanmak üzere ahşap ambalaj malzemelerine ISPM 15 işaretlemesi, izlenebilirlik işareti ve karekod basmak için izin belgesi almış, hem kullanıcı hem izin belgeli işletme olması halinde, bu kullanıcıların, ISPM 15 kayıt defterlerinin satış bölümüne ilgili partiye ait ısıl işlem görmüş ahşap ambalaj malzemeleri miktarının, hangi tarihte, hangi ülkeye yapılan ihraç ürün beraberinde kullanmış ise sadece ülke adı, ihracat tarihi ve miktar bilgilerini yazması gerekir.

Hususlarına yer verilmektedir. Yönetmeliğin en önemli maddesi ise Yürürlüğe giriş ile ilgili olan 24 ve 25 nci maddelerdir. Buna göre; MADDE 24- (1) Bu Yönetmeliğin; a) 1 inci, 2 nci ve 3 üncü maddeleri, 5 inci maddesinin yedinci fıkrası, 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi ile (c) bendinin (3) ve (4) numaralı alt bentleri, 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve beşinci fıkrası, 24 üncü ve 25 inci maddeleri 1/1/2025 tarihinde, b) Diğer hükümleri 1/7/2025 tarihinde, yürürlüğe girer.

Bu hükümlere nazaran kullanıcılar (ihracatçılar) ile ilgili olarak yukarıda yer verdiğimiz; 8, 15 ve 18 nci ve 22 nci maddeler 01 Temmuz 2025 tarihinde yani seneye yürürlüğe girecektir. Isıl işlem çıktıları üzerine ve palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerinin üzerine karekod uygulamasına 31/12/2026 tarihinde geçilecektir.

8. Yeni Yönetmelikte İhracatçılarımızı İlgilendiren Düzenlemeler ve İhracatçılarımızın Sorumlulukları

-  İhracatçılar, ihraç edecekleri ürün beraberinde kullanacakları palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemeleri mutlaka ısıl işlemli olacak ve üzerinde ISPM 15 logosu olacaktır. Üzerinde ISPM 15 işareti olmayan ahşap ambalaj malzemeleri kesinlikle ihracatta kullanılmayacaktır.

-  İhracatçılar, ihraç edecekleri ürün beraberinde kullanacakları palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerini mutlaka, Bakanlıkça ruhsat verilmiş izin belgeli işletmelerden ya da tedarikçilerden (ikinci elcilerden)satın alacaklardır. Bakanlıkça ruhsatlı olmayan işletmelerden ahşap ambalaj malzemesi alımı yasaklanmıştır.

-  İzin belgeli işletme: İhracatta kullanılacak palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerine ısıl işlem uygulaması, ISPM 15 işaretlemesi, izlenebilirlik işareti ve karekod uygulaması yapma konusunda Bakanlığın ruhsat verdiği ısıl işlem fırını olan firma unvan ve adres bilgileri Bakanlığın resmi internet sitesinde (https://aambalaj.tarimorman.gov.tr/) yayınlanan işletmelerdir.

Tedarikçi (ikinci elci) : Isıl işlem fırını olmayan, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış izin belgeli işletmelerin ısıl işlem uygulaması, ISPM 15 işaretlemesi, izlenebilirlik işareti ve karekod uygulaması yaparak ürettiği palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemeleri veya ülkemize ithal ürün beraberinde gelen üzerinde yabancı ülkelere ait ISPM 15 işareti olan palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerini satın alarak ihracatçılara satma konusunda Bakanlıkça ruhsatlandırılmış ahşap ambalaj malzemesi ticareti yapan firma unvan ve adres bilgileri Bakanlığın

resmi internet sitesinde (https://aambalaj.tarimor- man.gov.tr/) yayınlanan işletmelerdir.

İhracatçılar, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış izin belgeli işletmelerin ve tedarikçilerin (ikinci elcilerin) unvan ve adres bilgilerine Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan https://aambalaj.tarimorman.gov.tr/ adresinden ulaşabileceklerdir. Sadece burada ismi yer alan işletmelerin herhangi birinden ihtiyaç duydukları palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerini satın alabileceklerdir.

Bakanlık internet sitesinde (https://aambalaj.tarim- orman.gov.tr/) ismi olmayan işletmelerden ahşap ambalaj malzemesi alımı yasaklanmıştır.

-  İhracatçılar almış oldukları ahşap ambalaj malzemelerine ait faturanın ekinde; alınan palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarasına ait ısıl işlem çıktısı olup olmadığını mutlaka kontrol edecektir. Fatura ekinde ısıl işlem çıktısı olmayan ahşap ambalaj malzemesini kesinlikle kabul etmeyip satın aldıkları işletmeye ahşap ambalaj malzemelerini iade edeceklerdir.

-  Isıl işlem çıktısı: İhraç ürün beraberinde kullanan palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo makarası ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemesinin ısıl işlem fırınında ısıtma işlemine tabi tutulduğuna ait teknik raporlamayı içeren satın alınan ahşap ambalaj malzemesinin sertifikasıdır.

-  İhracatçılar satın almış oldukları ahşap ambalaj malzemesinin fatura ekinde yer alan ısıl işlem çıktısının aldıkları ürüne ait olup olmadığını kontrol etmekle yükümlüdür.

-  İhracatçılar aldıkları ahşap ambalaj malzemesi faturası üzerinde; fatura ekinde yer alan ısıl işlem çıktısı üzerinde yazan ısıl işlem tarihi, çeşidi, ölçüsü, miktarı, parti numarası ve fırın numarasının aynı zamanda fatura üzerine açıklama olarak yazılıp yazılmadığını kontrol ederek teslim alacaklardır. Fatura üzerinde yazan bilgiler ile ısıl işlem çıktısı üzerinde yazan bilgiler aynı değilse aldıkları ahşap ambalaj malzemesini kesinlikle kabul etmeyip satın aldıkları işletmeye iade edeceklerdir.

-  İhracatçılar aldıkları ahşap ambalaj malzemesi üzerinde yer alan ISPM 15 işareti ile fırın numarası, yıl ve parti numarası bilgilerini içeren izlenebilirlik işaretinin okunaklı olacak şekilde basılmış olup olmadığını kontrol ederek alırlar. ISPM 15 işareti ve izlenebilirlik işareti silik veya tam olarak basılmamış ise aldıkları ahşap ambalaj malzemesini kesinlikle kabul etmeyip satın aldıkları işletmeye iade edeceklerdir. Örneğin; başak işareti var izin belgeli işletmenin ülke koduna ait işaret numarası çıkmamış, parti numarası var fırın numarası tam çıkmamış ve okunamıyor ise bu ürünleri iade edeceklerdir.

-  Ahşap ambalaj malzemesini doğrudan ısıl işlem fırını olan izin belgeli bir işletmeden alıyorlarsa fatura ekinde yer alan ısıl işlem çıktısı kesinlikle fotokopi olmamalı, ısıl işlem operatörünün ıslak imzalı orijinal nüshası olmalıdır. Eğer tedarikçiden (ikinci elciden) alınıyor ve ısıl işlem çıktısı üzerinde belirtilen miktarın tamamı ihracatçı tarafından alınıyor ise tedarikçinin keseceği faturanın ekine konulacak ısıl işlem çıktısı kesinlikle fotokopi olmamalı, izin belgeli işletmeden alınan ısıl işlem operatörünün ıslak imzalı orijinal nüshası olmalıdır.

Tedarikçiden (ikinci elciden) alınan ve ısıl işlem çıktısı üzerinde belirtilen miktarın tamamı ihracatçı tarafından alınmıyor ise sadece bir kısmı alınıyor ise tedarikçinin keseceği faturanın ekine konulacak ısıl işlem çıktısı fotokopi olmalı, fotokopi ısıl işlem çıktısı tedarikçinin ıslak imza ve kaşesi ile onaylanmış olmalıdır. Bu şartları sağlamayan hiçbir ahşap ambalaj malzemesinin ihracatçılarca kabulü yapılmayıp kesinlikle satın aldıkları işletmeye iade etmeleri gerekmektedir.

-  İhracatçının almış olduğu, ısıl işlem uygulaması yapılmış ISPM 15 işaretlemesi yapılmış palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemesinin üzerinde kabuk ile zararlılara ait galeri ve izleri kesinlikle olmamalıdır. Eğer üzerinde kabuk ile zararlılara ait galeri ve izleri varsa aldıkları ahşap ambalaj malzemesini kesinlikle kabul etmeyip satın aldıkları işletmeye iade edeceklerdir.

-  İhracatçılar satın almış oldukları ahşap ambalaj malzemelerinin işletmelerine ait depolardaki veya açık alanda ki muhafazasından sorumludur. İşletmeleri içerisinde muhafazasını sağladıkları ahşap ambalaj malzemelerine zararlı organizma bulaşmaması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

-  İhracatçı aynı zamanda ithalatçı ise ve ithal ettiği ürün beraberinde ülkemize gelen palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemesini tekrar ihraç ettiği ürün beraberinde kullanacaksa, kullandığı ahşap ambalaj malzemesinin ithal ürün beraberinde geldiğini ispatlamak zorundadır.

-  İthal ürün beraberinde gelen ahşap ambalaj malzemesinin tekrar ihracatta kullanılabilmesi için ithal edilen ürün faturasında, ürün beraberinde gelen palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarasına ait adet bilgisinin olması ve fatura ekinde o ürünlere ait ilgili ülkede ısıl işlem gördüğüne ait ısıl işlem çıktısı veya ısıl işlem grafik çıktısının olması zorunludur. İthal ürün faturasında ahşap ambalaj malzeme bilgisi ve fatura ekinde ısıl işlem çıktısı veya ısıl işlem grafik çıktısı olmayan ahşap ambalaj malzemeleri tekrar ihracatta kullanılamaz.

-  İhracatçı aynı zamanda ithalatçı ve ithal ürün beraberinde gelen palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarasını kendi ihraç ürününde kullanmayıp bu ahşap ambalaj malzemesini herhangi bir tedarikçiye (ikinci elciye) satıyor ise satış faturası ekine ahşap ambalaj malzemelerine ait bilgileri gösteren ithal ürün faturasını ve bu fatura ekinde yer alan ısıl işlem çıktısı veya ısıl işlem grafik çıktısını koyarak satmak zorundadır. İthal ürün faturasında ahşap ambalaj malzemesine ait bilgi ve ısıl işlem çıktısı olmayan ahşap ambalaj malzemelerinin tedarikçiye satılması durumunda bu ahşap ambalaj malzemeleri tedarikçilerce sadece yurtiçinde kullanılmak üzere satılabilir. İhracatta kullanılmak üzere satılamaz.

-  İhracatçının kullanacağı ahşap ambalaj malzemesi, ülkemize ithal edilen ürün beraberinde değil de doğrudan ahşap ambalaj malzemesi olarak ithal edilmiş ve üzerinde başka ülkeye ait ISPM 15 işareti olan bir ahşap ambalaj malzemesi ise; alıma ait fatura ekinde ithal edilen ahşap ambalaj malzemeleri için düzenlenmiş bitki sağlık sertifikası, ısıl işlem çıktıları/grafikleri olmalıdır. Aksi takdirde bu ürünler ihracat işlemlerinde kullanılamaz.

-  İhracatçı aynı zamanda izin belgeli işletme, Bakanlıkça kurmuş olduğu ısıl işlem fırını ruhsatlandırılmış ve sadece kendi ihraç ürününde kullanmak üzere palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarasına ısıl işlem uygulaması yapıyorsa, ihracatçılar izin belgesi alınırken aranan asgari 50 m³ ısıl işlem fırın büyüklüğü şartından muaftır. İstedikleri büyüklükte ısıl işlem fırını yaptırarak ruhsat alabilirler.

-  İhracatçı aynı zamanda yurtiçi ticaretinde de bulunuyor ve yurtiçi sevkiyatları için ısıl işlem şartı aranmayan palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarası kullanmak üzere satın alıyor ise yurtiçinde kullanmak üzere satın almış olduğu ahşap ambalaj malzemesi faturası üzerinde almış olduğu ahşap ambalaj malzemelerinin ihracatta kullanılmayacağına ilişkin “İhracatta Kullanılamaz” ibaresi bulunmalıdır.

-  İhracatçının tedarikçiden yurtiçinde kullanmak üzere satın almış olduğu ahşap ambalaj malzemesi faturası üzerinde “İhracatta Kullanılmaz” ibaresi olmasına rağmen bu ahşap ambalaj malzemelerini ihracatta kullanıldığının tespit edilmesi durumunda bu işlem için cezai işlem bu ürünleri satan tedarikçiye (ikinci elciye) değil ihracatçıya uygulanır.

-  Fatura üzerine “İhracatta Kullanılamaz” ibaresi sadece; üzerinde ülkemiz kodu olan TR-0000-HT, TR-00- 000-HT veya ithal ürün beraberinde gelen üzerinde yabancı ülke koduna ait ISPM 15 işareti olan fakat ısıl işlem çıktısı veya ısıl işlem grafik çıktısı olmayan palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarası için kullanılabilir. Üzerinde ülkemiz veya yabancı ülkeye ait ISPM 15 işareti bulunmayan üzerinde herhangi bir işaret taşımayan ahşap ambalaj malzemesi için “İhracatta Kullanılamaz” ibaresi yazılmasına gerek yoktur.

-  İhracatçılar stoklarında bulunan yönetmelik hükümlerine uygun olmayan, üzerinde hiç işaret olmayan veya üzerinde ülkemiz kodu olan TR-0000-HT veya ithal ürün beraberinde gelen üzerinde yabancı ülke koduna ait ISPM 15 işareti olan fakat ısıl işlem çıktısı veya ısıl işlem grafik çıktısı olmayan palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarasını ihraç ettikleri ürün beraberinde kullanmak istiyorlarsa, bu ürünleri yönetmeliğe uygun hale getirmek zorundadırlar. Üzerinde ISPM 15 işareti olsa dahi ısıl işlem çıktısı veya ısıl işlem grafik çıktısı olmayan ahşap ambalaj malzemeleri ihracatta kullanılamaz.

-  İhracatçılar stoklarında bulunan yönetmelik hükümlerine uygun olmayan palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarasını yönetmelik hükümlerine uygun hale getirmek için Bakanlığın ruhsat verdiği ısıl işlem fırını olan firma unvan ve adres bilgileri Bakanlığın resmi internet sitesinde (https://aambalaj.tarimorman.gov.tr/) yayınlanan işletmelerden herhangi birinden ısıl işlem uygulaması hizmeti satın alarak bu ahşap ambalaj malzemelerini ihracatta kullanmaya uygun hale getirebilir.

-  İhracatçıların, sözlü veya yazılı anlaşma karşılığında, ihraç ürününü komisyoncu, fasoncu, paketlemeci vb. Gibi isimler altında faaliyet gösteren aracı firmalara hazırlatmaları durumunda; komisyoncu, fasoncu, paketlemeci vb. isim altında faaliyette bulunan aracı firmanın ürün beraberinde kullandığı palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarasının yönetmelik hükümlerine ve ISPM 15 standardına uygun olmasından sadece ihracatçı sorumludur. Komisyoncu, fasoncu, paketlemeci vb. isim altında faaliyette bulunaaracı firmanın ihracatçı adına yaptığı ihracat sonrasında alınan geri bildirimlerde idari para cezası komisyoncu, fasoncu, paketlemeci vb. isim altında faaliyette bulunan aracı firmaya değil ihracatçıya uygulanır. İhracatçı, ihraç ürünü beraberinde kullanılan ahşap ambalaj malzemesinden sorumludur ve her türlü tedbiri almakla yükümlüdür.

-  İhraç edilen ürünle birlikte kullanılan palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarasının ISPM 15 standardına uygun olmadığına ilişkin karşı ülkeden bir bildirimin Bakanlığa yapılmasına bakılmaksızın, ISPM 15 kontrol görevlilerince yılda bir defa ihracatçılar örnekleme yöntemiyle denetlenecektir.

-  İhracatçılara; ihraç ürünü beraberinde kullandığı palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo veya bobin makarasının yukarıda toplam yirmi dört madde de belirtilen hususların 01/07/2025 tarihinden itibaren yönetmelik hükümlerine uygun olmaması durumunda 5996 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre idari para cezası uygulanacaktır. ISPM 15 kontrol görevlilerince yılda bir defa ihracatçılar örnekleme yöntemiyle denetlenecektir.

9. Sonuç ve Değerlendirme

Ülkemiz 04 Mayıs 2004 tarih 25452 sayılı Resmi Gazetede yayınlan “Bitki Sağlığı Önlemlerine Yönelik Ahşap Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkında Yönetmelik” ile işlem yapma ve işaretleme yetkisini aynı gün vermeye başlamış, fakat en son 30 Aralık 2004 tarih ve 25686 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle, ithalatta ISPM 15 standardının aranmasını 01 Ocak 2006 tarihine ertelemiş ve bu tarihten sonrada uygulanmaya başlamıştır. 04 Mayıs 2004 tarihinden bu yana değişik tarihlerde aynı konuda Yönetmelikler yayınlanmıştır.

Buna göre; 21.06.2006 tarihinde 26205 R.G de, 12.05.2010 tarihinde 27579 R.G. de, 04.12.2011 tarihinde 28132 R.G de, 27.05.2015 tarihinde 29369 R.G. de, 25.05.2019 tarihinde 30784 R.G de Yönetmelikler yayınlanmıştır.

Bu defa ise 26.07.2024 tarihli ve 32613 tarihli R.G de Tarım ve Orman Bakanlığının “Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmeliği “ Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yeni yönetmeliğin yürürlük tarihi maddelerine göre değişiklik göstermekle birlikte 01/01/2025, 1/7/2025 ve 31/12/2026 olarak belirlenmiştir.

İhracat işlemlerinde resmi kontroller, zirai karantina ve il müdürlüklerinde görevli inspektörler tarafından titiz bir şekilde yapılmaktadır. İnspektörler ihraç edilecek ürünün bitki ve bitkisel ürün olması durumunda ihraç edilen ürünle birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemesini mezkur yönetmeliğe ve ISPM 15 standardına uygunluğunu kontrol etmekte uygun olması durumunda ihracat işlemlerine izin vermektedir.

Fakat ihraç edilen ürün bitki ve bitkisel ürün dışında kalan mermer, beyaz eşya, makine ekipman, oto yedek parça, cam, elektronik eşya vb. gibi diğer sanayi ürünü ise inspektörler beyan edilmediği sürece ihraç edilen bu sanayi ürünleri ile birlikte kullanılan ahşap ambalaj malzemelerini görmemekte ISPM15 işaretlemesi yapılıp yapılmadığını ve ISPM 15 standardına uygunluğunu denetleyememektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığına yapılan geri bildirimlerin çok büyük bir kısmını resmi kontrol görevlisi inspektörler tarafından kontrolü yapılamayan bu ürün grupları oluşturmaktadır. İhracatçılarımızın mağdur olmamaları, çok büyük fedakârlıklarla ve emeklerle ürettikleri ürünlerin, ihracat işlemlerinde karşı ülkede sorun yaşamaması, ihracatçımızın hiçbir ürününün kullanılan ahşap ambalaj malzemesinden dolayı geri iade edilmemesi için yeni yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi olan 01/01/2025 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığınca yoğun bir bilgilendirme ve eğitim çalışması yapılarak, mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Yeni yönetmelikte, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemesinin paydaşları olan izin belgeli işletmelere, ihracatçılara, piyasada ikinci elci olarak tabir edilen tedarikçilere ve işaretleme aparatını satan veya imal ederek satan işletmelere birtakım sorumluluklar yüklenmiştir. Her bir paydaşın kendi sorumluluğu içerisinde, izin belgeli işletmelerin yeni yönetmeliğe uygun ahşap ambalaj malzemesi üretip işaretlemesi, ihracatçıların kullanması, tedarikçilerce ticaretini yapması ve işaretleme aparatı satan işletmelerin her isteyene işaret aparatı satmaması durumunda alınan geri bildirimlerin asgari düzeye ineceği göz önüne alındığında ihraç ettiğimiz ürünlerle ilgili olarak ülkemiz uluslararası piyasada prestij kazanacağı değerlendirilmektedir.

01/01/2025 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmeliğin ihracatçılarımızca çok iyi incelenmesi durumunda ileride yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçileceği muhakkaktır. Yeni yönetmelik ile ihracatçılarımıza yüklenen sorumluluklar kapsamında yapmış oldukları ihracatlar da yönetmeliğe uygun ahşap ambalaj malzemesi kullanmaları ve ihtiyaç duydukları ahşap ambalaj malzemelerini Bakanlıkça ruhsatlandırılan izin belgeli işletmelerden veya tedarikçilerden alma zorunluluğu getirilmiştir.

Bakanlıkça ruhsatlandırılan izin belgeli işletmeler ve tedarikçilere ait bilgiler Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanmakta olup ihracatçılarımızın mutlaka internet sitesinde isimleri yer alan işletmelerin herhangi birinden ahşap ambalaj malzemelerini temin etmeleri aksi durumda bu konuda ihracatçılarımıza idari para cezasının uygulanacağının bilinmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda özellikle ihracatçıların kendi satın alma biriminde görevli çalışanlarını bilgilendirmeleri, ihracatta kullanılacak ahşap ambalaj malzemesi satma yetkisi bulunmayan, Tarım ve Orman Bakanlığının resmi internet sitesinde bilgileri bulunmayan işletmelerden ahşap ambalaj malzemesi almamaları gerekmektedir.


Kaynakça

- 26 Temmuz 2024 tarih ve 32613 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan "Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik",

- 04 Mayıs 2004 tarih 25452 sayılı Resmi Gazetede yayınlan “Bitki Sağlığı Önlemlerine Yönelik Ahşap Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkında Yönetmelik”

- 21.06.2006 tarihinde 26205 R.G de, 12.05.2010 tarihinde 27579 R.G. de, 04.12.2011 tarihinde 28132 R.G de, 27.05.2015 tarihinde 29369 R.G. de, 25.05.2019 tarihinde 30784 R.G de Yönetmelikler

- 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu

- Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin 29.07.2024 tarihli yazısı

- Tarım ve Orman Bakanlığının Soru ve Cevaplarla ISPM-15 Kılavuzu


Diğer Makale Yazıları
Gümrük İdarelerince Gümrük ve Dış Ticaret İşlemlerinde Tahsil Edilen Gümrük Vergisi, Diğer Eş Etkili Vergiler ve Mali Yükler
Gümrük İdarelerince Gümrük ve Dış Ticaret İşlemlerinde Tahsil Edilen Gümrük Vergisi, Diğer Eş Etkili Vergiler ve Mali Yükler
Antrepodaki Ambalajı Sağlam ve Orijinal Kaptaki Eksikliğe Uygulanan Ağır Cezai Müeyyide
Antrepodaki Ambalajı Sağlam ve Orijinal Kaptaki Eksikliğe Uygulanan Ağır Cezai Müeyyide
İsminin “Fon” Olarak Çağrıldığına Aldanmayın!
İsminin “Fon” Olarak Çağrıldığına Aldanmayın!
Gümrük Beyannamesinin İşlemin Niteliği İle İlgili 24'Nolu Kutusu
Gümrük Beyannamesinin İşlemin Niteliği İle İlgili 24'Nolu Kutusu
Mükelleflerden Alınan İGV’nin ve EMY’nin Geri Verilme Şartları ile İGV’nin Yeniden Tahsili
Mükelleflerden Alınan İGV’nin ve EMY’nin Geri Verilme Şartları ile İGV’nin Yeniden Tahsili
Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Önemli Değişiklikler Yapıldı
Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Önemli Değişiklikler Yapıldı
Mükelleflerden Alınan İGV’in ve EMY’ün Geri Verilme Şartları İle İGV’in Yeniden Tahsili
Mükelleflerden Alınan İGV’in ve EMY’ün Geri Verilme Şartları İle İGV’in Yeniden Tahsili
Covid-19 Salgını Nedeniyle Alınan Tedbirler ve Temassız Dış Ticaret
Covid-19 Salgını Nedeniyle Alınan Tedbirler ve Temassız Dış Ticaret
AB Ülkelerinden Gelen A.TR’li Eşyada Ek Mali Yükümlülük İçin BİLGE Sisteminin Menşe Şahadetnamesi İstememesi
AB Ülkelerinden Gelen A.TR’li Eşyada Ek Mali Yükümlülük İçin BİLGE Sisteminin Menşe Şahadetnamesi İstememesi
İthalatçılar İçin Çevre Katkı Payından (ÇKP) Sonra Şimdi de Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Uygulaması Başlıyor
İthalatçılar İçin Çevre Katkı Payından (ÇKP) Sonra Şimdi de Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Uygulaması Başlıyor
Gümrük Müşavirlerinin Korkulu Rüyası: Müteselsil Sorumluluk
Gümrük Müşavirlerinin Korkulu Rüyası: Müteselsil Sorumluluk
Yük Teslim Süreçlerinde Tartışmalara Yol Açan Belge: ORDİNO
Yük Teslim Süreçlerinde Tartışmalara Yol Açan Belge: ORDİNO
İngiltere'nin (BK’nın) Avrupa Birliğinden Ayrılması (Brexit)
İngiltere'nin (BK’nın) Avrupa Birliğinden Ayrılması (Brexit)
Türkiye - Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA)
Türkiye - Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA)
Gümrükte ve Maliyede Yapılan Uzlaşma Uygulamalarına Bakış
Gümrükte ve Maliyede Yapılan Uzlaşma Uygulamalarına Bakış
“Kolay İhracat Noktaları Projesi” Uygulamaya Alındı
“Kolay İhracat Noktaları Projesi” Uygulamaya Alındı
Gümrük İdarelerinde Beyan Edilen İskontoların Dikkate Alınmayarak Ceza Uygulanması
Gümrük İdarelerinde Beyan Edilen İskontoların Dikkate Alınmayarak Ceza Uygulanması
Usulsüzlük Cezasını Hafife Almayın
Usulsüzlük Cezasını Hafife Almayın
İthalatta Gözetime Tabi Eşyada Fazladan Ödenen Vergilerin Geri Verilmemesi İçin Kanun Maddesi Değiştirildi
İthalatta Gözetime Tabi Eşyada Fazladan Ödenen Vergilerin Geri Verilmemesi İçin Kanun Maddesi Değiştirildi
Gümrük İdarelerince Bazı ABD Menşeili Eşyanın İthalatında Geçmişe Yönelik Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Uygulanması
Gümrük İdarelerince Bazı ABD Menşeili Eşyanın İthalatında Geçmişe Yönelik Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Uygulanması
Geçmişe Yönelik Denetlemelerde Zamanaşımı Uygulamalarına Bir Bakış
Geçmişe Yönelik Denetlemelerde Zamanaşımı Uygulamalarına Bir Bakış
Debit Note (Borçlandırma Notu) ve Credit Note (Alacaklandırma Notu) Uygulamaları
Debit Note (Borçlandırma Notu) ve Credit Note (Alacaklandırma Notu) Uygulamaları
Giderek Önemi Artan Mikro İhracat
Giderek Önemi Artan Mikro İhracat
Gümrük Tarifesi ve Gümrük Tarifelerinde Korelasyon
Gümrük Tarifesi ve Gümrük Tarifelerinde Korelasyon
Ayniyet Tespitine İlişkin İş ve İşlemlerde Mevzuat Boşluğu
Ayniyet Tespitine İlişkin İş ve İşlemlerde Mevzuat Boşluğu
Gümrük Müşavir ve Gümrük Müşavir Yardımcılarına Disiplin Cezası Uygulamaları
Gümrük Müşavir ve Gümrük Müşavir Yardımcılarına Disiplin Cezası Uygulamaları
DİR’de Değişiklikler Yanında DİR Otomasyon Sisteminde Yapılan İşlemler Destek Yönetim Sisteme Aktarıldı
DİR’de Değişiklikler Yanında DİR Otomasyon Sisteminde Yapılan İşlemler Destek Yönetim Sisteme Aktarıldı
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması Kapsamında Yapılan Çalışmalar
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması Kapsamında Yapılan Çalışmalar
Gümrük Otoritesinin 70 Yaşına Gelmiş Gümrük Müşaviri, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısına Bakışı
Gümrük Otoritesinin 70 Yaşına Gelmiş Gümrük Müşaviri, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısına Bakışı
İTHALATTA GÖZETİM VE KORUNMA ÖNLEMİ UYGULAMALARI KAPSAMINDA HESAPLANAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN İNDİRİM HAKKININ KALDIRILMASI
İTHALATTA GÖZETİM VE KORUNMA ÖNLEMİ UYGULAMALARI KAPSAMINDA HESAPLANAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN İNDİRİM HAKKININ KALDIRILMASI
İthalatta KDV İndirim Hakkının Kaldırılması
İthalatta KDV İndirim Hakkının Kaldırılması
Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması Uygulamasında Üçüncü Ülke Faturaları Üzerine Yapılan Menşe Beyanlarının Kabulüne Son Verildi
Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması Uygulamasında Üçüncü Ülke Faturaları Üzerine Yapılan Menşe Beyanlarının Kabulüne Son Verildi
Pişmanlıkla Beyan Müessesesi (Gümrük Kanunu; 234/3)
Pişmanlıkla Beyan Müessesesi (Gümrük Kanunu; 234/3)
Gümrük İdaresine İnternet Üzerinden Beyanname Verilmesi Gerçekleşecek mi?
Gümrük İdaresine İnternet Üzerinden Beyanname Verilmesi Gerçekleşecek mi?
Menşe İspat Belgeleri ve Dolaşım Belgelerinin Doldurulması
Özet Menşe ispat belgeleri ve dolaşım belgelerinin gerek manuel usulde gerekse elektronik ortamda düzenlenmesi ve doldurulması, ibraz edildikleri ülkelerin yetkili makamlarınca kabulleri ve verdiği tercihli rejimden istifade etme avantajları nedeniyle önem arz etmektedir. Ayrıca ülkemizden bazı ülkelere yapılan ihracatlarda, Mısır ve ABD örneğinde olduğu gibi, ithalatçı ülkelerin mevzuatı gereği istenen bilgilerin yazılması yönünden de önemlidir. Makalemizde bu konu işlenecektir.

7/24 İletişim Hattı