18.11.2024
Gümrük İdaresine İnternet Üzerinden Beyanname Verilmesi Gerçekleşecek mi?
Gümrük İdaresine İnternet Üzerinden Beyanname Verilmesi Gerçekleşecek mi?
Özet
20.04.2024 tarih ve 32523 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesi ile 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 563’üncü maddesine eklenen değişiklikler yapılmıştır.
Bu değişiklikler Gümrük müşavirlik mesleği ve meslektaşlar açısından son derece önem arz eden bazı değişiklikler içermektedir.
Değişikliklerde söz konusu edilen sözleşme şartının yerine getirilmesine ilişkin süre Gümrükler Genel Müdürlüğünün talimatı ile 31.12.2024 tarihine kadar uzatılması uygun bulunmuştur.
Bu gelişmeler sonrasında Müşavir Derneklerinin talepleri uyarınca Ticaret Bakanlığınca ; Gümrük İşlemlerinin tek bir erişim noktası üzerinden, internet erişimi olan her yerden, zaman ve mekândan bağımsız olarak hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yürütülebileceği BİLGE Gümrük Platformuna ve geliştirilecek mobil uygulamalar sayesinde tüm paydaşların mobil cihazlar üzerinden kolay bir şekilde takip edilebilmesi çalışmaları bu makalemizin ana konusunu teşkil etmektedir.
Anahtar Kelimeler
BİLGE, Arayüz programı, Bakanlık Portalı, Gümrük Beyannamesi, müzekkere, Gümrük Müşaviri
1. Giriş
20.04.2024 tarih ve 32523 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesi ile 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 563’üncü maddesine eklenen değişiklikler 20 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiş, Gümrükler Genel Müdürlüğünün 29.07.2024 tarihli yazıları ile sözleşme şartının yerine getirilmesine ilişkin sürenin 31.12.2024 tarihine kadar uzatılması uygun bulunmuştur.
Ancak, bu değişikliklerin uygulanması aşamasında yazılım firmalarıyla yaşanan sorunlar nedeniyle gümrük müşavirleri büyük zorluklarla karşılaşmaktadır.
Arayüz Programı ile Ticaret Bakanlığı portalları üzerinden hizmet sağlayan yazılım firmaları, Derneklerce hazırlanan söz konusu Yönetmelik hükümlerini de içeren sözleşme metnini imzalamaktan imtina etmektedirler.
Bu konuda yaşanan gelişmeler sonucunda arayüz programlarına ihtiyaç duyulmadan, Beyanname yazılabilmesi başta olmak üzere tüm işlemlerin Ticaret Bakanlığının portallarından yapılabilecek bir şekilde teknik altyapının tam faaliyete geçmesi Gümrük Müşavir Derneklerince beklenilmektedir.
Şimdi aşağıda maddeler halinde bu konuyu işleyelim.
2. Gümrük Yönetmeliğinde 20.04.2024 Tarihinde Yapılan Değişiklik
20.04.2024 tarih ve 32523 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesi ile 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 563 üncü maddesine;
“(7) Gümrük müşavirliği hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler ile bunların ortak ve çalışanları, hesabına beyanda bulundukları kişi veya kuruluşlara ait öğrendikleri bilgi ve ticari sırları mesleki faaliyetlerine son verseler dahi açıklayamazlar. Ancak, adli veya idari her türlü inceleme veya soruşturma durumunda bu hüküm uygulanmaz.
(8) Gümrük müşavirliği hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler, bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmasına yönelik olarak kullandıkları bilgisayar sistemlerinde verilerin güvenliği için her türlü tedbiri almak zorundadır. Bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmasına yönelik üçüncü kişilerden hizmet alınması durumunda hizmet alınan kişiyle yazılı sözleşme yapılması ve bu sözleşmede hizmet sağlayıcının verilerin güvenliği için her türlü tedbiri alacağı ve sunulan hizmet kapsamındaki bilgi ve sırları açıklayamayacağı hususlarının açıkça belirtilmesi gerekir.
(9) Sekizinci fıkrada yer alan sözleşme şartını yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişi müşavirlerin, bu şart yerine getirilinceye kadar dolaylı temsil hizmeti vermesine izin verilmez.”
fıkraları eklenmiştir.
3. Gümrükler Genel Müdürlüğünün 22.04.2024 Tarihli Yazısı
Gümrükler Genel Müdürlüğü bu yazısını Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri ve Ankara, Bursa, İzmir, İstanbul, Mersin Gümrük Müşavirleri Derneklerine yazmıştır.
Genel Müdürlük yazısında; “...Gümrük Yönetmeliğinin 563 üncü maddesine;
“(7) Gümrük müşavirliği hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler ile bunların ortak ve çalışanları,
hesabına beyanda bulundukları kişi veya kuruluşlara ait öğrendikleri bilgi ve ticari sırları mesleki
faaliyetlerine son verseler dahi açıklayamazlar. Ancak, adli veya idari her türlü inceleme veya
soruşturma durumunda bu hüküm uygulanmaz.
(8) Gümrük müşavirliği hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler, bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla
beyanda bulunulmasına yönelik olarak kullandıkları bilgisayar sistemlerinde verilerin güvenliği için her türlü tedbiri almak zorundadır. Bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmasına yönelik üçüncü kişilerden hizmet alınması durumunda hizmet alınan kişiyle yazılı sözleşme yapılması ve bu sözleşmede hizmet sağlayıcının verilerin güvenliği için her türlü tedbiri alacağı ve sunulan hizmet kapsamındaki bilgi ve sırları açıklayamayacağı hususlarının açıkça belirtilmesi gerekir.
(9) Sekizinci fıkrada yer alan sözleşme şartını yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişi müşavirlerin,
bu şart yerine getirilinceye kadar dolaylı temsil hizmeti vermesine izin verilmez.” fıkraları eklenmiştir.
Bu itibarla söz konusu sözleşme şartının Yönetmelik maddesinin yürürlük tarihine kadar yerine
getirilmesini teminen;
Gümrük müşavir dernekleri tarafından ivedilikle üyelerine duyuruların yapılması,
Bölge Müdürlükleri tarafından da madde hükmünün uygulanmasının takibi için gerekli işlemlerin
yapılması...” talimatlandırılmıştır.
4. Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinin Gümrük Müşavir Derneklerine Yazdığı Yazılar
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 22.04.2024 Tarihli Talimatı sonrasında Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri illerinde faaliyet gösteren Gümrük Müşavir Derneklerine Genel Müdürlüğün talimat yazısını göndererek Dernek üyelerine bu Talimatın duyurulması istenilmiştir.
5. Gümrük Müşavir Derneklerinin Gümrükler Genel Müdürlüğüne yönelik 17.07.2024 Tarihli Yazısı
Gümrük Müşavir Derneklerinin Gümrükler Genel Müdürlüğüne yönelik 17.07.2024 Tarihli Yazısında; “... 20.04.2024 tarih ve 32523 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesi ile 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 563’üncü maddesine eklenen değişiklikler 20 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiş, ilgi (c)’de kayıtlı yazıları ile sözleşme şartının yerine getirilmesine ilişkin sürenin 31.12.2024 tarihine kadar uzatılması uygun bulunmuştur.
Ancak Arayüz Programı ile Bakanlığınız portalları üzerinden hizmet sağlayan yazılım firmaları, Derneklerimizce hazırlanan söz konusu Yönetmelik hükümlerini de içeren sözleşme metnini imzalamaktan imtina edilmektedir. Yazılım firmalarınca tek taraflı olarak hazırlanıp üyelerimize dayatılmaya çalışılan sözleşmeler, Türk Borçlar Kanunu’nun birinci maddesi kapsamında tarafların iradesini yansıtmaması ve Gümrük Yönetmeliğinin 563’üncü maddesinin amir hükmüne yer verilmemesi nedeniyle Türk Borçlar Kanunu’nun on ikinci maddesi hükümlerine de aykırılık oluşturmakta olduğu değerlendirilmektedir...”
Denilerek,
Arayüz programlarına ihtiyaç duyulmadan Gümrük Müşavirlerince tüm işlemlerin Bakanlık portallarından yapılabilecek şekilde teknik alt yapının faaliyete geçmesi ile portallarından beyanname yazılabilmesinin sağlanması talep edilmiştir.
6. Gümrükler Genel Müdürlüğünün 12.07.2024 Tarihli İstanbul Gümrük Müşavirler Derneğine Yönelik Yazısı
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 12.07.2024 Tarihli İstanbul Gümrük Müşavirler Derneğine Yönelik Yazısında aracı paket yazılım programı kullanılmadan BİLGE Sisteminin doğrudan kullanıcılara açılması ve sisteme ofislerden erişim sağlanmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.
Yazıda; “...BİLGE Sistemi ve Elektronik gümrük uygulamalarının dijital alt yapının güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda daha kullanıcı dostu oalack biçimde geliştirilmekte olduğu, bu kapsamda çalışmalarına başlanan “BİLGE GÜMRÜK PLATFORMU” ile gümrük işlemlerinde cari olarak kullanılan elektronik uygulamalar, idareye verilen dilekçeler ve idare tarafından düzenlenen müzekkereler de dahil olmak üzere tek bir platform çatısı altında birleştirilecektir..”
Denilerek, çalışmaların devam ettiği ve tamamlandığında Bakanlıkça duyurunun yapılacağı bildirilmiştir.
7. Gümrük Müşavir Derneklerinin Gümrükler Genel Müdürlüğüne yönelik 30.04.2024 Tarihli Yazısı
Gümrük Müşavir Derneklerinin Gümrükler Genel Müdürlüğüne yönelik 30.04.2024 Tarihli Yazısında Gümrük Yönetmeliği Değişikliği Hakkında Talepler dile getirilmektedir.
Yazıda; “... Eklenen Yönetmelik maddelerine göre Gümrük Müşavirlerinin bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmasına yönelik olarak kullandıkları bilgisayar sistemlerinde verilerin güvenliği için her türlü tedbiri almak zorunda olduğu, ayrıca İhracat, İthalat vb. işlemlerde yapılacak beyanların bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmasına yönelik üçüncü kişilerden hizmet alınılması halinde, yazılım hizmeti sunan firmalarla yönetmeliğin anılan maddesinde içeriği belirtilmiş yazılı sözleşme yapılması gerektiği, bu koşulları sağlamayanların Gümrük Müşavirliği hizmetini vermesine izin verilmeyeceği ifade edilmiştir.
Düzenlemenin 8’inci fıkra hükmü birçok karışıklığa ve bazen imkânsızlığa; 9’uncu fıkra ise gümrük müşavirleri ya mesleğini yapamayacak veya sözleşme şartını yerine getirmek zorunluluğu ile iradelerine uygun olmayan sözleşmelere imza atmak zorunda bırakabilecektir. Ayrıca hizmet sunucularının tek taraflı iradelerini yansıtan ve gümrük müşavirince kabul edilmeyen durumlarda mesleğini yapması engellenen gümrük müşavirlerine disiplin cezası verilmesi de söz konusu olacaktır. Taraf iradesini yansıtmayan bir sözleşmeyi imzalamayan meslek mensubunun mesleğini icra yetkisinin kaldırılmasına ilişkin durumların ancak kanuni bir düzenleme ile belirlenmesi gerekmektedir.
Makamlarınızca arayüz programlarına ihtiyaç duyulmadan, Gümrük Müşavirlerince tüm işlemlerin Bakanlığınız portallarından yapılabilecek bir şekilde teknik altyapının hazır hale getirilmesi sonrasında, sübjektif değerlendirmeye matuf sözleşme yapma zorunluluğu yerine objektif şartların belirlenmesi için değişikliklerin yapıldığı anılan Yönetmeliğin 1’inci maddesinde yer alan “teknik yeterlilikler için Bakanlıkça yapılacak belirleme” hükmü kapsamında yazılım ve veri sağlama şirketlerinin hizmet sunumu şartlarının ve sorumluluklarının belirlenmesi ile gümrük müşavirlerinin / şirketlerinin de kendi bilgisayar güvenliklerini sağlamak için gerekli tedbirleri alması yönünde yapılacak düzenleme, hem Anayasa’ya ve yasalara, hem de adalete daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Ayrıca İhracat ve İthalat işlemleri başta olmak üzere, Gümrük Müşavirlerince yapılan beyanlar öncesi ve sonrasında bazı kişi, kurum ve kuruluşlara belgeler gönderilmektedir şöyle ki;
- İhracat beyannamesi hazırlanma aşamasında tescilden önce sistem üzerinden beyanname bilgileri elektronik olarak İhracatçı Birliği Kaydı için gönderilmektedir.
- Ticaret veya Sanayi Odalarınca Menşe veya ATR belgeleri onaylanması için fatura ve bilgiler bu kurumlarla paylaşılmaktadır.
- Özellikle işlemleri tamamlanmış ihracat beyannameleri ve ekleri, transit beyanlarına esas olmak üzere taşıma işlerini yürütecek temsilcilerine (Deniz, Kara ve Hava taşıma acenteleri) gönderilmektedir.
- İhracı ve İthali kurum iznine tabi olan (Tarım İl Müdürlüğü, Zirai Karantina, Veterinerlik, TSE vb. kurum ve kuruluşlar) eşyalar için izin alma aşamasında kurumlara bilgi ve belgeler sunulmaktadır.
Gümrük işlemleri sürecinin aynı zamanda tedarik zinciri sürecinin önemli bir parçası olması nedeniyle gümrük beyannamesine konu olabilecek bilgi ve belgelerin gerek gümrükleme sürecinde gerekse tedarik zinciri sürecinde birçok gümrük paydaşları kanalıyla ve dış ticaret mevzuatı gereği birçok kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılıyor olması dış ticaretin olağan akışı gereğidir. Bu sürece ilişkin yalnızca Gümrük Müşavirlerinden bu bilgi ve belgelerin paylaşılmaması ve gerekli önlemlerin alınması yönünde Yönetmelik değişikliği ile ciddi sorumluluklar yüklenmesi, aynı bilgilere veya bir kısmına haiz diğer kişi, kurum ve kuruluşlara yönelik bir düzenleme ve sorumluluk yüklenilmemesi Anayasamızın ölçülülük ilkesi ile de bağdaşmayacağı göz önüne alınarak söz konusu düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi önem arz etmektedir.
Arz ve izah etmiş olduğumuz nedenler Sayın Bakanlığınızın resen göz önüne alacağı nedenlerle 20 Nisan 2024 tarih 32523 sayılı resmî gazetede yayınlanan “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 9’uncu maddesinin 8 ve 9’uncu fıkralarının Anayasaya, Kanuna ve hayatın olağan şartlarına uygun olmadığından, bu düzenlemenin Yönetmelikten çıkarılması ihtiyacının hasıl olduğu mütalaa edilmiştir...”
Denilmektedir.
8. Gümrük Müşavir Derneklerinin Ticaret Bakanı, Ticaret Bakan Yardımcısı ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne Yönelik 13.09.2024 Tarihli Yazıları
Gümrük Müşavir Dernekleri bu defa Ticaret Bakanı, Ticaret Bakan Yardımcısı ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne Yönelik 13.09.2024 Tarihli Yazılarda konuya ilişkin taleplerini iletmişlerdir.
Yazıda; “... 20.04.2024 tarih ve 32523 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesi ile 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 563’üncü maddesine eklenen değişiklikler 20 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiş, ilgi (c)’de kayıtlı yazıları ile sözleşme şartının yerine getirilmesine ilişkin sürenin 31.12.2024 tarihine kadar uzatılması uygun bulunmuştur.
Ancak Arayüz Programı ile Bakanlığınız portalları üzerinden hizmet sağlayan yazılım firmaları, Derneklerimizce hazırlanan söz konusu Yönetmelik hükümlerini de içeren sözleşme metnini imzalamaktan imtina edilmektedir. Yazılım firmalarınca tek taraflı olarak hazırlanıp üyelerimize dayatılmaya çalışılan sözleşmeler, Türk Borçlar Kanunu’nun birinci maddesi kapsamında tarafların iradesini yansıtmaması ve Gümrük Yönetmeliğinin 563’üncü maddesinin amir hükmüne yer verilmemesi nedeniyle Türk Borçlar Kanunu’nun on ikinci maddesi hükümlerine de aykırılık oluşturmakta olduğu değerlendirilmektedir.
Benzer meslek gruplarından olan Avukatların Kullandığı UYAP sistemi, Türkiye genelinde tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde özel şirketlerin veya kamu kurumlarının tarafı oldukları dava dosyalarını internet üzerinden takip edebilmeleri, evrak gönderebilmeleri için T.C. Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.
Tüm meslektaşlarımızın ve Derneklerimizin beklentisi; Gümrük İşlemlerinin tek bir erişim noktası üzerinden, internet erişimi olan her yerden, zaman ve mekândan bağımsız olarak hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yürütülebileceği BİLGE Gümrük Platformuna ve geliştirilecek mobil uygulamalar sayesinde tüm paydaşların mobil cihazlar üzerinden de kolay bir şekilde takip edilebilmesinin sağlanması Genel Müdürlüğünüzce en kısa sürede hayata geçirilmesidir.
Bakanlığınızın farklı birimlerinde yapılan toplantılar ve Genel Müdürlüğünüz ile yapılan görüşmelerde web tabanlı beyanname yazma programı başta olmak üzere çalışmaların devam ettiği bilgisi alınmıştır.
Makamlarınızca arayüz programlarına ihtiyaç duyulmadan, Beyanname yazılabilmesi başta olmak üzere tüm işlemlerin Bakanlığınız portallarından yapılabilecek bir şekilde teknik altyapının tam faaliyete geçmesi, Bakanlığınız portallarınızdan Gümrük Müşavirlerince tüm Gümrük İşlemlerinin yapılmasının sağlanması dış ticaret işlemlerinin aksamaması ve yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi açısından programın tamamlanması beklenilmektedir.
Bu bağlamda, söz konusu program çalışmalarının mevcut durumu ve ne zaman faaliyete geçeceği konusunda bilgilendirme yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır...”
Denilmektedir.
9. Sonuç ve Değerlendirme
20.04.2024 tarih ve 32523 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesi ile 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 563 üncü maddesine;
“(7) Gümrük müşavirliği hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler ile bunların ortak ve çalışanları, hesabına beyanda bulundukları kişi veya kuruluşlara ait öğrendikleri bilgi ve ticari sırları mesleki faaliyetlerine son verseler dahi açıklayamazlar. Ancak, adli veya idari her türlü inceleme veya soruşturma durumunda bu hüküm uygulanmaz.
(8) Gümrük müşavirliği hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler, bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmasına yönelik olarak kullandıkları bilgisayar sistemlerinde verilerin güvenliği için her türlü tedbiri almak zorundadır. Bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmasına yönelik üçüncü kişilerden hizmet alınması durumunda hizmet alınan kişiyle yazılı sözleşme yapılması ve bu sözleşmede hizmet sağlayıcının verilerin güvenliği için her türlü tedbiri alacağı ve sunulan hizmet kapsamındaki bilgi ve sırları açıklayamayacağı hususlarının açıkça belirtilmesi gerekir.
(9) Sekizinci fıkrada yer alan sözleşme şartını yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişi müşavirlerin, bu şart yerine getirilinceye kadar dolaylı temsil hizmeti vermesine izin verilmez.”
fıkraları eklenmiştir.
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 22.04.2024 Tarihli Talimatı sonrasında Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri illerinde faaliyet gösteren Gümrük Müşavir Derneklerine Genel Müdürlüğün talimat yazısını göndererek Dernek üyelerine bu Talimatın duyurulması istenilmiştir.
Gümrük Müşavir Derneklerinin Gümrükler Genel Müdürlüğüne yönelik 17.07.2024 Tarihli Yazısında Arayüz programlarına ihtiyaç duyulmadan Gümrük Müşavirlerince tüm işlemlerin Bakanlık portallarından yapılabilecek şekilde teknik alt yapının faaliyete geçmesi ile portallarından beyanname yazılabilmesinin sağlanması talep edilmiştir.
Gümrükler Genel Müdürlüğünün 12.07.2024 Tarihli İstanbul Gümrük Müşavirler Derneğine Yönelik Yazısında ise; “... BİLGE Sistemi ve Elektronik gümrük uygulamalarının dijital alt yapının güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda daha kullanıcı dostu olacak biçimde geliştirilmekte olduğu, bu kapsamda çalışmalarına başlanan “BİLGE GÜMRÜK PLATFORMU” ile gümrük işlemlerinde cari olarak kullanılan elektronik uygulamalar, idareye verilen dilekçeler ve idare tarafından düzenlenen müzekkereler de dahil olmak üzere tek bir platform çatısı altında birleştirilecektir...” Denilerek, çalışmaların devam ettiği ve tamamlandığında Bakanlıkça duyurunun yapılacağı bildirilmiştir.
Gümrük Müşavir Dernekleri son yazdıkları 13.09.2024 Tarihli Yazılarının da ise Ticaret Bakanı, Ticaret Bakan Yardımcısı ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne Yönelik olarak konuya ilişkin taleplerini iletmişlerdir.
Yazılarda;”...arayüz programlarına ihtiyaç duyulmadan, Beyanname yazılabilmesi başta olmak üzere tüm işlemlerin Bakanlığınız portallarından yapılabilecek bir şekilde teknik altyapının tam faaliyete geçmesi, Bakanlığınız portallarınızdan Gümrük Müşavirlerince tüm Gümrük İşlemlerinin yapılmasının sağlanması dış ticaret işlemlerinin aksamaması ve yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi açısından programın tamamlanması beklenilmektedir...” hususu vurgulanmakta olduğu görülmektedir.
Gelinen bu noktada; Gümrük Yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonucu sözleşme şartının yerine getirilmesine ilişkin süre Ticaret Bakanlığı Makamınca 31.12.2024 tarihine kadar uzatılmıştır.
Önümüzdeki yeni yıl ile beraber sözleşme şartının yerine getirilmesi tekrar gündemde olacak gibi görünmektedir.
Yönetmelik değişikliği sonrasında bu konuda yapılan yazışmalar olumlu bir gelişme yaratmıştır.
Bu ise arayüz programlarına ihtiyaç duyulmadan, beyanname yazılabilmesi başta olmak üzere tüm işlemlerin Bakanlık portallarından yapılabilecek bir şekilde teknik altyapının tam faaliyete geçmesi, Bakanlık portallarından Gümrük Müşavirlerince tüm Gümrük İşlemlerinin yapılmasının sağlanması, dış ticaret işlemlerinin aksamaması ve yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi açısından programın tamamlanmasının beklenilmesidir.
Gümrükler Genel Müdürlüğü bu beklentiyi karşılayarak, İstanbul Gümrük Müşavirler Derneğine Yönelik Yazısında aracı paket yazılım programı kullanılmadan BİLGE Sisteminin doğrudan kullanıcılara açılması ve sisteme ofislerden erişim sağlanmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi vermiştir.
Vermiş olduğu bilgiye nazaran; BİLGE Sistemi ve Elektronik gümrük uygulamalarının dijital alt yapının güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda daha kullanıcı dostu olacak biçimde geliştirilmekte olduğu, bu kapsamda çalışmalarına başlanan “BİLGE GÜMRÜK PLATFORMU” ile gümrük işlemlerinde cari olarak kullanılan elektronik uygulamalar, idareye verilen dilekçeler ve idare tarafından düzenlenen müzekkereler de dahil olmak üzere tek bir platform çatısı altında birleştirilecektir.
Gümrük İdaresine İnternet Üzerinden beyanname verilmesi Gümrük Müşavir Dernekleri ve üyeleri Gümrük Müşavirleri tarafından sabırsızlıkla beklenilmektedir.
Kaynakça
- 4458 Sayılı Gümrük Kanunu
- Gümrük Yönetmeliği
- Gümrük Yönetmeliğinde 20.04.2024 Tarihinde Yapılan Değişiklik
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 22.04.2024 Tarihli Yazısı
- Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinin Gümrük Müşavir Derneklerine Yazdığı Yazılar
- Gümrük Müşavir Derneklerinin Gümrükler Genel Müdürlüğüne yönelik 17.07.2024 Tarihli Yazısı
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 12.07.2024 Tarihli İstanbul Gümrük Müşavirler Derneğine Yönelik Yazısı
- Gümrük Müşavir Derneklerinin Gümrükler Genel Müdürlüğüne yönelik 30.04.2024 Tarihli Yazısı
- Gümrük Müşavir Derneklerinin Ticaret Bakanı, Ticaret Bakan Yardımcısı ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne Yönelik 13.09.2024 Tarihli Yazıları